Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ilskan efter händelsen mitt framför Carl Philip – prinsen vittne: "Slag i ansiktet"

27 jan, 2024, 08:00 

Prinsen blev vittne till en händelse som väckt rejält med ilska.

Annons

I veckan närvarade prins Carl Philip och prins Daniel traditionsenligt vid Idrottsgalan, som i år anordnades på Friends Arena i Stockholm. Planen var att prinsessan Sofia skulle delta, men hon fick ställa in i sista sekund på grund av sjukdom.

Galan blev lyckad, och båda prinsarna delade ut priser. Men nu i efterdyningarna höjs ilska röster mot en händelse på galan – som ägde rum mitt framför prinsarnas ögon.

Bekräftat: Frederik & Mary till Sverige! • Därför stoppas barnen från att träffa Kate • ”Fergie” bryter tystnaden efter cancerbeskedet – 3 kungliga snackisar från vecka 4!Brand logo
Bekräftat: Frederik & Mary till Sverige! • Därför stoppas barnen från att träffa Kate • ”Fergie” bryter tystnaden efter cancerbeskedet – 3 kungliga snackisar från vecka 4!

Händelsen inför prins Carl Philip upprör – såg allt

Förutom att det delades ut priser till bland annat Ebba Larsson och Sarah Sjöström, hyllades legendaren Sven-Göran Eriksson som nyligen gått ut med ett cancerbesked.

Dessutom bjöds det på musikalisk underhållning, i form av Så mycket bättre-artisten Thomas Stenström. Han sjöng ett medley, och gästades av artisten Hurula.

Annons

Numret inleddes storslaget, med att Thomas Stenström stod i publikhavet med två brinnande bengaler i händerna. Bilder som väckte rejält med ilska. Att elda bengaler på idrottsarenor är nämligen olagligt, och ett vilt omdebatterad ämne.

Thomas Stenström eldar två bengaler på Idrottsgalan

Rasar efter tv-bilderna i SVT – mitt framför prinsarna

I GP ryter Per Engström, sektionschef på NOA, ifrån.

– Det handlar om signalvärdet. Att man i sportens finrum kan ställa sig upp med två bengaler, säger han och menar bland annat att det är ett "slag i ansiktet".

Annons

– Det är ju inte så att det gynnar oss överhuvudtaget. Och det gynnar inte de säkerhetsansvariga som sliter dagligen med visitationer för att få bort det som är farligt från läktarna.

Galans VD Stephen Rimér berättade för Expressen att det var "lightversion av bengaler", men att de behövde söka tillstånd.

– Jag kan faktiskt inte svara på var idén kom ifrån. Det växte fram organiskt och alla tyckte att det var en snygg grej att göra. Motivet bakom var egentligen att man ville göra en liten passning till idrotten. Den här typen av symbolhandlingar finns ju där. Så det var lite effektsökeri.

Foto: TT/SVT

Annons