Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ilskan mot kungen och Silvia – har skickat argt kravbrev

15 jun, 2023, 12:21 
Vendela Lönnqvist
Politikern skickade ett argt brev till kungen.
Politikern skickade ett argt brev till kungen.

Nu ställs ett krav mot kungen av en högt uppsatt politiker.

Annons
Se filmen: Här diggar kungen och Silvia loss till rocklåten!Brand logo
Se filmen: Här diggar kungen och Silvia loss till rocklåten!

Debatten om att bojkotta företag som på ett eller annat sätt stödjer Ryssland har gått varm sedan kriget utbröt i Ukraina.

Den senaste diskussionen gäller Mondelez – och en som har fått sig en känga är ingen mindre än kungen.

Politikerns krav på kungen: "Helt oacceptabelt"

Det är Joar Forssell, Liberalernas utrikespolitiska talesperson, som i ett brev till kungen kräver att stämpeln med kunglig hovleverantör ska tas bort från Marabou.

Den omtalade stämpeln innebär att både kungen och hovet skänker legitimitet åt Marabou och Mondelez övriga produkter i Sverige såsom O'boy, menar Forssell.

– Flera bolag och myndigheter har slutat med Mondelez produkter. Försvarsmakten bland annat. Men inte kungen. Det blir som att han marknadsför Marabou. Det är helt oacceptabelt. Ryssland begår krigsbrott och det är finansierat av skattepengar från Mondelez.

Han menar att det är "helt oacceptabelt" att hovet och kungen, som han menar är en förebild för många, kan stå bakom produkterna i dessa tider.

Debatten mellan Mondelez vd och politikern

Kritiken uppdagades efter Mondelez vd Martina Flemströms debattartikel gick ut under onsdagen. I den argumenterar hon för att fler företag bör bojkottas om både organisationer och konsumenter ska vara konsekventa.

Annons

”Men samtidigt kan jag inte låta bli att undra om dessa aktörer inser hur många varor de behöver exkludera om de ska vara konsekventa", skriver vd:n och syftar till att varor som knäckebröd, julmust och blöjor bör försvinna från hyllorna om deras varor gör det.

"Ryssland lemlästar hela familjer"

Joar Forssell menar att det inte handlar om hur livskvalitén, det vill säga en avsaknad av Aladdinasken under julen eller varma O'boy-chokladen i skidbacken, försämras.

– Men det här handlar om att Ryssland lemlästar hela familjer, så att barnen aldrig får dricka O’boy mer och familjer aldrig får fira jul med varandra igen.

Brevet som politikern skrivit är nu påväg med posten till självaste kungen och hovet, med hopp om att stämpeln med kunglig hovleverantör försvinner och att bojkotten av Mondelez produkter fullföljs, skriver Aftonbladet.

– Döda barn dricker inte O’boy helt enkelt. Det är det frågan handlar om.

Annons