Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ilskna utbrottet mitt under galamiddagen på slottet – rasar mot kungen

25 nov, 2021, 15:00 
Kungen och kung Felipe
Kung Felipes besök i Stockholm har lett till en stor ilska.
Annons
Kungafamiljen på glammig galamiddag på Slottet – se filmen från spanska statsbesöket här!Brand logo
Kungafamiljen på glammig galamiddag på Slottet – se filmen från spanska statsbesöket här!

Kung Felipe, 53, och hans drottning Letizia, 49, förde med sig en rejäl dos sydländsk glamour till slottet. Det första spanska statsbesöket på 42 år krävde inte bara en utan två kungliga kortegevagnar som kördes in på Inre Borggården.

Felipe och Letizia hälsade artigt på kungen och drottning Silvia, innan den kungliga kvartetten radade upp sig för fotografering. Sedan följde olika nedslag för det spanska kungaparets del, först ett besök på Nobelmuseet i Gamla stan och en visning av en specialutställning om konstnären Santiago Ramón y Cajal, Nobelpristagare i medicin 1906.

Kung Felipe på besök i Sverige – men bilderna väcker ilska

Kungen, drottning Silvia och kung Felipe
Kung Felipe bar inte munskydd inomhus, vilket man måste göra i Spanien.

Sedan följde ett seminarium på Karolinska institutet i Solna, där specialister berättade för de inbjudna om hur man arbetar kring funktionshinder och sällsynta diagnoser.

Annons

Och till sist: galamiddagen! En praktfull tillställning i slottets balsal Vita havet med 89 gäster.

Gemensamt för alla de här aktiviteterna var att det spanska kungaparet inte bar munskydd under dem. Det kanske inte är vidare uppseendeväckande här i Sverige, men i Spanien, där det råder munskyddstvång inomhus, har man reagerat kraftigt på att se bilder på kungligheterna med exponerade ansikten.

"Han skrattar åt folket"

Det kan man se på de sociala medierna.

"Kungen behöver tydligen inget munskydd i Sverige. Och så skrattar han åt folket som han lämnade kvar i Spanien", skriver en användare.

"Jag förstår inte varför kungarna inte bär munskydd inomhus på den här resan. Det förefaller mig väldigt bra att svenskarna gör vad de anser vara lämpligt, det är deras land. Men allt har en gräns", skriver en annan.

"Jag trodde att kungen använde munskydd baserat på en övertygelse, men han är som jag, han bär det i Spanien bara när det är obligatoriskt, för i Sverige, där det inte är obligatoriskt, bär han det inte", skriver en tredje.

"Munskyddet, var är munskyddet? Aha, han bär det bara i Spanien...", skriver en fjärde.

Annons