Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Japans svar på Meghan och Harry – kronprinsens dotter lämnade kejsarfamiljen i dag

26 okt, 2021, 14:04 
Prinsessan Mako
Kronprinsens dotter har gjort en Megxit: I dag på förmiddagen kraschade hon ut ur kejsarfamiljen när hon sa ja till sin älskade.
Annons
5 saker du inte visste om Japans kejsareBrand logo
5 saker du inte visste om Japans kejsare

Kronprinsens dotter, Hennes Kejserliga Höghet prinsessan Mako, 30, har kastats ut ur kejsarfamiljen och mist alla sina kungliga titlar.

Från och med i dag är hon en vanlig – men fri – japansk kvinna.

Prinsessorna i den japanska kejsarfamiljen
De hårt pressade japanska prinsessorna.

Detta blev den dramatiska konsekvensen när prinsessan Mako klockan tio i förmiddags, lokal tid, gifte sig med sin fästman, den japanske advokaten Kei Komuro, 30 – efter stenhårt motstånd, svår posttraumatisk stress och en fyra år lång maratonförlovning.

Ett hårt kritiserat brudpar som nu har blivit Japans svar på Meghan och Harry.

Annons

Vigseln ägde rum under nertonade former och det är oklart om någon från familjen närvarade. Bilderna visar prinsessan Makos varma men laddade farväl av sina föräldrar, Japans kronprinspar Fumihito och Kiko, och sin syster prinsessan Kako.

Prinsessan Mako Prinsessan Kako Kronprins Fumihito
Nu börjar Makos nya liv i New York, långt från familjen i kejsarpalatset.

Med svenska ögon är dramatiken och upprördheten svår att förstå, men den japanska kejsarfamiljen betraktas närapå som gudomlig och de alltid lika sedesamma japanska prinsessorna – som ser ut att vara hämtade från ett brittiskt kungligt 1950-tal – lever under hårt pressade förhållanden och förväntas leva efter de uråldriga kejserliga traditionerna.

Annons

Och det var där som prinsessan Makos brudgum hade en stor brist: Han är inte kunglig, och i de mäktiga hovkretsarna kring kejsarfamiljen har man inte uppskattat hans härkomst. Att han dykt upp med hästsvans på sista tiden har inte heller stärkt hans aktier. Djupt opassande var domen.

Men Mako har hela tiden varit orubblig.

– För mig är Kei oersättlig. Äktenskap var det enda alternativet för oss, sa hon vid den extremt uppmärksammade pressträffen i morse.

Och hennes nyblivne man sa:

– Jag älskar Mako. Vi får bara en chans att leva våra liv och jag vill tillbringa det med den jag älskar.

Kei Komuro Prinsessan Mako
Herr och fru Komuro efter bröllopet i dag.

Ett ställningstagande, och en vigsel, som nu alltså har fått sina konsekvenser. Den japanska prinsessa som gifter sig med en icke-kunglig förlorar automatiskt sin titel. Medan männen i kejsarfamiljen kan välja den partner de vill, oavsett kunglig status.

Annons

Kraven på kvinnorna i den japanska kejsarfamiljen

Japanska kejsarfamiljen
Kejsar Naruhito och kejsarinnan Masako, bredvid den nu decimerade kronprinsfamiljen: Prinsessan Mako (tvåa från höger) har lämnat skeppet.

Foto: TT.

Annons