Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Jimmie Åkessons besked i direktsändning: Ratar kungafamiljen

17 okt, 2022, 11:00 
AvIbraheem Alsalman

Det blev känslosamt i SVT under söndagskvällen – sedan stod Jimmie Åkesson (SD) för ett minst sagt oväntat utspel om kungafamiljen.

Annons
Unika filmen: Här är alla deltagare i ”På spåret” 2022!Brand logo
Unika filmen: Här är alla deltagare i ”På spåret” 2022!

I fredags förra veckan kallade högerblocket till en presskonferens. När klockan tickade mot 10.00 fredag förmiddag förkunnade Ulf Kristersson (M) att han hade lyckats med sitt uppdrag att samla majoritet för att sedan kunna bli statsminister och bilda regering.

Som bekant fick högerblocket, med SD, L, KD och M, majoriteten av rösterna efter valet den 11 september.

Avtalet, som kallas för Tidöavtalet (slottet utanför Västerås där partiledarna samlades för att komma överens), har fått hård kritik. Mest kritik har Liberalerna fått efter att ha, vad många anser, vikit ner sig och avvikit från sina värderingar, för att låta sig bli överkörda av SD.

”Vi konstaterar också att de sakpolitiska förlusterna är betydligt större än vinsterna och att andan i Tidöavtalet rör Sverige bort från en frihetlig och medmänsklig riktning. Partirådsbeslutet innebär att Liberalerna i denna situation borde lämnat förhandlingarna", skriver Stockholmsliberalerna.

Annons

Jimmie Åkessons besked i direktsändning: ratar kungafamiljen

Med det sagt så har det alltså varit ett par intensiva veckor rent politiskt.

Under söndagskvällen avrundades helgen när SVT:s samhällsprogram "Agenda" ställde Ebba Busch (KD), Johan Pehrsson (L) och Jimmie Åkesson (SD) mot väggen.

De fick svara på frågor om den nya politiska vägen Sverige kommer att ta de närmaste åren.

Nu väntar ett par ytterligare hektiska dagar. På måndag förväntas Ulf Kristersson röstas fram till statsminister. I morgon tisdag kommer Ulf även att gästa kung Carl Gustaf för att presentera sin regering och de ministrarna.

Väl där kommer Jimmie Åkesson inte att närvara.

Det är endast ministrar och regeringen som är inbjudna, något som är allmänt känt sedan tidigare.

När han fick frågan i Agenda av programledaren Camilla Kvartoft, valde han att svara syrligt:

– Jag utgår från att jag inte får vara med, men jag behöver inte det heller. Jag har annat att göra, säger Åkesson med ett leende.

Annons