JUST NU: Kungen ställer in besöket – vill skydda Silvia

Kungen och drottning Silvia

Kungen har valt att ställa in ett planerat besök – för att skydda drottning Silvia.

Slå på ljud

Kungen och drottning Silvia har haft flera länsbesök inplanerade på sin kalender. Men på grund av smittoläget har de vid flera tillfällen tvingats skjuta upp besöken, för att inte utsätta sig själva och andra för onödiga risker.

Nu har hovet tvingats fatta ännu ett tufft beslut. Länsbesöket i Östersund, som skulle ske på måndag, blir inte av.

– Det är länsstyrelsen som tar fram programmet och i samråd med hovet beslöts det att ställa in besöket på grund av smittspridningen i regionen. Bland annat var det planerat ett besök på ett sjukhus, säger hovets presschef Margareta Thorgren till tidningen Expressen.

Kungen ställer in besöket i Östersund

Läget är på nytt oroväckande i Region Jämtland Härjedalen, som gått upp i stabsläge. Kungen och drottning Silvia är båda vaccinerade tre gånger om, men båda tillhör fortfarande riskgruppen som 70-plussare.

– Det inplanerade besöket ställdes in utifrån rekommendationer från länsstyrelsen, säger Margareta.

För kungen är det troligen extra tungt att ställa in just det här besöket, det sista inplanerade länsbesöket. Jämtland är nämligen hans hertigdöme och har därmed en särskild plats i hans hjärta.

"Just nu råder det stor osäkerhet"

Som vår reporter Ellen Myrgård Lindén förklarar.

– Kungaparet har verkligen sett fram emot av en höst full av kungliga besök där de får chansen att vara ute i Sverige och träffa människor. En sån här ändring bir därför ett riktigt bakslag, för båda två. Att det dessutom handlar om Östersund, som ligger i kungens hertigdöme Jämtland, är extra olyckligt. Just det länsbesöket var speciellt och en höjdpunkt i kalendern. Kungaparet har inte kunnat uppmärksamma Jämtland, som de brukar, under pandemin och just nu råder det stor osäkerhet kring när Östersundsborna kommer att få se sin hertig härnäst, säger Ellen.

LÄS MER: Chris försvinner allt mer från Madeleine

LÄS MER: Madeleines uppdrag efter Silvias olycka

LÄS MER: Madeleines hemliga klubbar i USA – använder kodnamn

LÄS MER: Alla tecknen: Prinsessan Madeleine flyttar hem till Sverige