Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kändismannen om utspelet framför Victoria – gjorde det förbjudna

27 apr, 2024, 10:00 
Vendela Lönnqvist
TT
Hoppsan, sa!
Annons

Det var ett speciellt mottagande för Filip Hammar och Fredrik Wikingsson efter deras succéfilm "Den sista resan".

Kolla in Victorias specialskor – för kunna gå: ”Lärt mig den hårda vägen!”Brand logo
Kolla in Victorias specialskor – för kunna gå: ”Lärt mig den hårda vägen!”

Succén efter "Den sista resan"

Filmen, som hade premiär den 1 mars, handlar om hur underhållningsduon tar med Filips pappa Lars på sitt livs resa från Köping till Franska rivieran i ett försök att råda bot på Lars depression.

– Pappa har i flera år pratat om att han vill ha en ”sista konversation” med mig. Han har alltid varit dramatisk. Jag viftade ganska länge bort tanken på att gå honom till mötes, just av den anledningen. Saker kan lätt bli en självuppfyllande profetia, säger Filip Hammar och fortsätter:

– Men när jag märkte att han faktiskt gled djupare och djupare in i en depression, så kände jag mig tvungen att göra nåt för att hjälpa honom ut ur mörkret. Så jag tog med honom på den här resan, från Köping till den Franska rivieran. Och det är den resan som blev den här filmen.

Annons

Gick på bio med Victoria och Daniel

Efter premiären haglade hyllningarna in och tårarna strömmade från biobesökarnas kinder.

Och inte är det konstigt. Filmen berör ämnen som åldrande, död, depression – men också om vänskap och kärlek.

Den är till och med så pass tårdrypande att kronprinsessan Victorias Säpo-vakter blev berörda.

För när tillfället kom att få se filmen tillsammans med Victoria och prins Daniel kunde duon knappast säga nej.

– Jag tror det var Fredrik som hade kontakt med hennes man, prins Daniel. Då frågade han om de ville se filmen. "Ja!", sa dem. Så då gick vi först på bio med dem, berättar Filip.

"Hörru, Victoria"

Kvällen avslutades med en middag på självaste slottet, tillsammans med kungligheterna, Filip och Fredrik, deras föräldrar och respektive.

Annons

Och det var just under middagen som det som inte fick hända hände. Filip berättar om det i podden:

– Victoria hade någon utläggning om något statsbesök. Det var väldigt intressant, såklart, hur det fungerar när man åker på statsbesök. Och då plötsligt, vad händer då? Min mamma bryter in. Hon säger inte ens "du". Hon säger, "hörru, Victoria, nu har jag en grej jag vill säga om Rousseau, den här franske filosofen".

Filips svar på mammans utspel

Han fortsätter säga att "det är vad det är" och försöker ta det hela med en klackspark – många vet ju att det ses ogillande på att "dua" en kunglighet.

– Men det var ju också, om man tänker sig, det är inte många som har sagt "hörru" i den här salongen. Men jag är också alltid rädd för vad hon ska säga, och sen i slutändan så landar hon ju i en utläggning om hur tacksam hon är för att hon fick komma till Sverige och hur Sverige tog hand om henne, säger han och tillägger att det var slutet gott, allting gott:

– Det var nästan fem plus på slutet. Jag blev helt chockad av min morsa. Som svar på frågan, rojalist har jag verkligen inte blivit, men ändå en underbar kväll. I mitt huvud så är det ingen superparadox, absolut inte. Trevliga människor, trevlig kväll och en gränslös mamma.

Annons