Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kaoset på Haga – Victoria och Daniel tvingas betala 1,5 miljoner

21 dec, 2021, 14:00 

Victoria och Daniel har behövt genomföra en totalrenovering av flera delar på Haga slott – och billigt var det inte.

Annons
Victoria och Daniels dans fångas på film – se härliga klippet!Brand logo
Victoria och Daniels dans fångas på film – se härliga klippet!

Hösten 2010, efter ett romantiskt och storslaget bröllop, flyttade kronprinsessan Victoria och prins Daniel in i Haga slott tillsammans. Två år senare kom dottern Estelle till världen och familjen var plötsligt tre.

2016, när Estelle började bli lite större, kände Victoria att det var aktuellt att rusta upp den lekstuga som funnits med sedan hennes fastrar, Hagasessorna, var små på 1940-talet.

Den röda lekstugan med vita knutar hade då stått orörd sedan slutet på 1990-talet och behövde en rejäl renovering. Den hade nämligen fått rötskador och var i allmänt dåligt skick.

Hagasessorna
Hagasessorna!

Rustade upp lekstugan – enorma prislappen

Det var ingen billig historia att återställa lekstugan till sin forna prakt. Det tog ungefär en månad för målare och byggnadsarbetare att genomföra arbetet och prislappen gick på hela 117 000 kronor.

Annons

Åsa Carlberg, pressekreterare på Statens Fastighetsverk, har tidigare berättat för Svensk Dam att en anledning till att renoveringen blev så dyr var att det lilla huset skulle bevaras precis som det alltid sett ut.

– Lekstugan är skyddad som statligt byggnadsminne och omnämns särskilt i vårdprogrammet och därför krävs också extra omsorg som en vanlig lekstuga kanske inte får.

Victoria värnar om lekstugan!

Kaoset med altanen på Haga kostade miljoner

Att rusta upp lekstugan är inte det enda Victoria och Daniel har lagt pengar på sedan de flyttade in på Haga för 11 år sedan. Kronprinsessparet har lagt hundra tusentals kronor på bland annat att installera solcellspaneler på taket till ekonomibyggnaden.

Vad som däremot har blivit den dyraste historien under de senaste åren är altanen på Haga. 2019 insåg man nämligen att den hade läckt sedan en tid och det fanns därför ingen annan utväg än att riva ner den och bygga upp den på nytt, med nya tätskikt.

Renoveringen av altanen tog ett helt år och kostade inte mindre än 1,4 miljoner kronor. Lägger man sedan ihop kostnaden för renoveringarna av lekstugan och altanen landar prislappen på 1 517 000 miljoner kronor!

Annons