Kärleksgesten som får alla att smälta - "Typiskt dem"

Mette-Marit och Haakon

Kronprins Haakon och Kronprinsessan Mette-Marit firar att de båda fyller 50 år.

dana / dana press

Kronprinsparet är inte rädda för att visa up kärleken offentligt.

Under 2023 fyller både kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit 50 år, 20 juli respektive 19 augusti. För att fira jubilarerna ska paret besöka fem olika städer i Norge.

"Sommaren 2023 fyller kronprinsparet båda 50 år. Det vill de fira genom att lyfta fram några av de saker som de värdesätter högst i Norge", skriver norska kungahuset.

Mette-Marit & Haakon på kärleksresa – allt fångas på film
0:49

Efter reklamen: Mette-Marit & Haakon på kärleksresa – allt fångas på film

(0:49)

Slå på ljud

Dolda budskapet i kronprinsessan Mette-Marits smycke – nu kommer det fram

Hittills har kungligheterna besökt Stord, Vinje och Bykle, där Mette-Marit bland annat fick väva sin egen Telemarksmatta.

– Vi ser verkligen fram emot de fina resor vi ska göra runt om i Norge, och att få fördjupa oss lite i det vi är intresserade av. Vår första resa går snart till Rauland, sa Mette-Marit till norska Se och Hör i vintras.

Kärleken spirade

I Bykle besökte kungligheterna Bykles kyrka där de fick uppleva ljuvlig folkmusik och fantastisk folkdans från Setesdal. Enligt kungahusets hemsida ska det ha varit en magisk kväll för alla inblandade.

Haakon och Mette-Marit

Kärleken spirade i Bylke.

dana / dana press

Under besöket spirade även kärleken mellan kronprinsparet inne i kyrkan. På en bild kan man se hur Mette-Marit vilar sitt huvud på Haakons axel som en kärleksfull gest. Något som verkar vara vanligt för paret.

– Det är typiskt för de två att visa varandra värme och kärlek - även i offentliga sammanhang. Det tycker jag är helt naturligt och bra här, säger norska Se och Hörs kungliga expert Caroline Vagle.

Alla är olika

Hon fortsätter sedan att jämföra det norska kungahuset med det brittiska, där de är mer reserverade mot varandra offentligt.

– Ingenting är bättre än att människor tycker om varandra och varför skulle de inte kunna visa det?, säger Caroline Vagle.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel är inte heller rädda för att visa upp kärleken.

Naina Helén Jåma/TT

Några som inte heller är rädda för att visa kärlek till varandra är Sveriges egna favoritpar kronprinsessan Victoria och prins Daniel, som ofta ses exempelvis kramas i offentliga sammanhang. Något som vi tror har ändrats med generationsskiftet då Kung Carl Gustav och drottning Silvia alltid varit mer "kalla" mot varandra offentligt.

Följande resor som är inbokade i Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marits kalender är Finnmark, Træna och slutligen Oslo.

Lättklädda bilden på kungen stoppas efter reaktionerna