Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Komikerns oväntade hyllning till kronprinsessan Victoria: "Förtjänar"

30 jul, 2023, 20:10 
Vendela Lönnqvist
Vilken hyllning till kronprinsessan!
Vilken hyllning till kronprinsessan!

I komikern och poddaren Edvin Törnbloms bok "Bögen är lös" skickar han en oväntad hyllning till vår egna kronprinsessa.

Annons
Victorias oro: ”Inte lätt att leva som man önskar”Brand logo
Victorias oro: ”Inte lätt att leva som man önskar”

Edvin Törnblom, 27, är stjärnskottet som på kort tid blivit ett namn att räkna med på den svenska kändishimlen.

Han är komiker, skådespelare och programledare – men fick ett rejält skjut i karriären när han startade succépodden "Ursäkta" med komikern Johanna Nordström.

Här lämnar Victoria och kungafamiljen – för kvällens hemliga grillpartyBrand logo
Här lämnar Victoria och kungafamiljen – för kvällens hemliga grillparty

Edvin Törnbloms karriär

Podd-duon sålde slut på arenor runt om i Sverige när de gick ut med nyheten att de skulle anordna en live-podd för sina lyssnare. Framgången och förväntan bland fansen blev så pass stor att inte bara showen sändes på SVT, utan även deras liv och förberedelserna innan live-podden filmades för att bli en egen dokumentär.

Edvin Törnblom och HBTQI-rättigheter

Edvin är känd för att vara frispråkig och öppen med både sina innersta tankar och livet som homosexuell. Han har på senare år också blivit en förespråkare för HBTQI-världen och för många homosexuella är han en förebild.

Annons

Nyligen släppte Edvin Törnblom boken "Bögen är lös", där han blandar både egna erfarenheter från livet med ren fakta om rättigheter, svårigheter och historier från HBTQI-samhället världen över.

"Särskilt band mellan homosexuella killar och straighta kvinnor"

I ett av hans kapitel sänder han en oväntad hyllning till kronprinsessan Victoria.

I avsnittet som handlar om hur man som homosexuell kan komma ut, och hur man som heterosexuell bör ta emot beskedet, inleder han med kopplingen mellan två grupper från spektrat:

"Det finns ett särskilt band mellan homosexuella män och straighta kvinnor. Det bygger på en känsla av samhörighet och trygghet, förmodligen ett svar på det inbyggda förtrycket båda grupper känner från heterosexuella män", skriver Edvin.

Annons

Att komma ut som homosexuell

Han nämner det sociala mediet Twitter, där ett fenomen vid benämningen "I'd come out to her" för en tid sedan gick varm.

"Innan man kommer ut till personer man är i beroendeställning till, typ ens föräldrar, kan man söka efter andra trygga mottagare av beskedet. Ofta blir det kvinnor. Det behöver absolut inte vara en närstående, det behöver inte ens vara en verklig människa. Det kan vara en förebild eller karaktär som har 'viben' av att de skulle fatta grejen", skriver Edvin och fortsätter:

"På Twitter har folk listat kända, kvinnliga seriekaraktärer som passar under epitetet 'I'd come out to her'. Gemensamt för alla dessa karaktärer är att man skulle känna sig bekväm med att komma ut för dem. De här kvinnorna är ofta självsäkra, högljudda, trygga, har många äldre bögkompisar och uttrycker sin personlighet genom kläder och smink."

"Kom alltid med de absolut bästa råden"

För Edvin var denna person en kvinna vid namn Emelie, som arbetade som barnansvarig vid Operan i Stockholm där Edvin var med som liten.

Annons

"Hon hade bara 'viben' av att man kunde prata med henne om vad som helst, och kom alltid med de absolut bästa råden. Fy fan vad cool hon var, jag delade med mig av så mycket till henne."

Viktiga för HBTQI-kampen

Han förklarar att dessa kvinnor är vad man förr i tiden kallade för "fag hags" – kvinnor som tillför trygghet och en känsla av att saker alltid löser sig.

"På det sättet är de viktiga för HBTQI-kampen ur ett större perspektiv, de bidrar till känslan av ett tryggare och mer inkluderande samhälle."

Edvin Törnbloms hyllning till kronprinsessan Victoria

Edvin ger då sina egna exempel på svenska, kvinnliga kändisar som förtjänar benämningen "I'd come out to her" – bland annat Lill-Babs, Mona Sahlin, Christine Meltzer och Magdalena Graaf.

Men ytterligare en kvinna som är med på Edvins lista är ingen mindre än kronprinsessan Victoria!

"De har alltid ens rygg oavsett vad", skriver komikern i boken.

Annons