Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungafamiljens hemliga dubbelliv – verkar i det dolda: ”Självklart”

28 jul, 2023, 19:50 
AvLinus Brännström

Sociala medier har blivit allt viktigare för våra kungligheter – på Instagram kan de styra bilden av sig själva på ett helt nytt sätt.
Samtidigt har flera av medlemmarna i kungafamiljen hemliga konton som bara de allra närmaste får tillgång till.

Annons

När kungen intervjuades av tidningen Chef 2007 pratade han bland annat om kungafamiljens mejl- och sms-vanor. De må bara vara 16 år sen men när man läser kungens svar inser att man det är en hel evighet sett till digitaliseringen av samhället och alla nya kommunikationsmedel som kommit.

Kungliga barnen som är kopior av sina släktingar – det är kusligt!Brand logo
Kungliga barnen som är kopior av sina släktingar – det är kusligt!

På frågan om huruvida kungen använder dator svarar han ”nästan aldrig” och ger sig sedan in i ett resonemang om varför han inte mejlar.

– Jag hinner inte. Det tar för lång tid. Jag har en sekreterare. Ingen i vår familj mejlar. Inte drottningen heller, sa kungen till tidningen.

Han förklarade sedan att han inte trodde att något av kungabarnen använde varken e-post eller sms.

– Inte vad jag vet. Jag får i alla fall inga sms från dem...

Annons

I dag ser det helt annorlunda ut. Sociala mediers stora genombrott har gjort att kungafamiljen kommunicerar med omvärlden på ett helt nytt sätt – numera har man ju till exempel flera officiella konton på Instagram.

Så kan kungafamiljen kontrollera bilden

Dels det stora kontot Kungahuset, med över 570 000 följare, som fokuserar på hela familjen men kanske framför allt på kungen och drottningen samt kronprinsessan Victoria och hennes familj.

Sedan har prinsessan Madeleine det egna kontot Princess_Madeleine_of_Sweden, med 328 000 följare, där hon delar med sig av sitt och familjens liv samtidigt som prins Carl Philip och prinsessan Sofia har det gemensamma kontot Prinsparet, med 294 000 följare.

Instagram-kontona är inte bara kul för alla som tycker om att följa kungligheternas vardag – de utgör också en viktig kommunikationskanal för kungafamiljen, enligt Eva Ossiansson, ekonomie doktor vid Göteborgs universitet, som är expert på varumärkesutveckling, kommunikation och sociala medier.

Annons

– Att kungahuset använder sig av sociala medier såsom Instagram är ett sätt att styra kommunikationen och vad de önskar att förmedla. De kan kontrollera vad som sägs, hur det sägs och vilka bilder som de vill dela med sig av. Genom att själva dela med sig och berätta sin story blir andras tolkningar inte lika intressanta, säger hon.

Till exempel var det ju via det stora Kungahuset-kontot som kronprinsessan Victoria och prins Daniel gick ut och dementerade skilsmässoryktena som florerade på nätet.

”Stärker sin ställning som företrädare för Sverige”

Kontot Kungahuset visar annars mest bilder från officiella evenemang även om det emellanåt slinker in någon bild från en skidsemester, födelsedagshälsning till prinsessan Estelle eller ett grattis till någon svensk idrottare som tagit medalj.

Skillnaden jämfört med att bara synas i traditionella medier blir att folk känner sig närmare kungligheterna när de plötsligt dyker upp i mobilen, ibland på ett relativt avslappnat sätt.

Annons

– De kan också ha en mer direkt kommunikation och interaktion med sina mest trogna ”fans” och följare. De framstår som mer generösa som delar med sig av sina liv och vi kan som följare uppleva en större grad av delaktighet. Det senare gör också de stärker sin ställning som företrädare för Sverige och medborgarna, säger Eva Ossiansson.

Prinsessan Madeleines samt prins Carl Philips och prinsessan Sofias Instagramkonton skiljer sig åt från kungafamiljens mer allmänna konto.

– Kontona har olika karaktär då de vill förmedla olika saker och måste därtill stå för den roll som respektive kunglighet har, men också karaktär samt personlighet, säger Eva Ossiansson.

Därför är det viktigt att visa upp barnen

Prinsparets konto blandar mer traditionellt Instagram-innehåll – som barnbilder och familjeliv med bilder från officiella åtaganden.

Prinsessan Madeleines konto är kanske det som känns allra mest personligt med högtidsbilder som inte känns tillrättalagda, husdjur och nu senast en kärleksfull tillbakablick till hennes och Chris O'Neills bröllop med privata bilder.

Annons

Eva Ossiansson säger att kungligheterna med sina Instagramkonton vill visa att de tar ansvar och är engagerade för Sverige – men också att de är generösa människor och goda föräldrar.

Just att visa upp alla små prinsar och prinsessor som kommit till världen de senaste åren är ett bra sätt för att dels väcka intresse för de olika kontona men också för att skapa en mänsklig bild av kungligheterna.

– Barnen blir viktiga i det här sammanhanget också eftersom det alltid finns ett intresse av relationer, barn etcetera. Och vår svenska kungafamilj har under åren vuxit i omfång med många fantastiska barn som de gärna visar på olika sätt. De kan då också förmedla precis vad som de vill ska visas och ingenting annat, säger Eva Ossiansson.

Kungligheternas hemliga liv på Instagram

Men självklart använder våra kungligheter också Instagram på ett mer privat sätt. Svensk Damtidning har tidigare rapporterat om att flera av kungligheterna har hemliga konton som bara de allra närmaste vännerna får följa – det finns också hemliga konton för de mindre barnen, troligen för att nära släktingar och vänner som bor på annan ort ska kunna följa deras utveckling.

Annons

Bland dem som har eller har haft hemliga konton som enbart nära vänner tillåts följa finns till exempel prinsessan Madeleine och Chris O'Neill.

Även prinsessan Sofia har inte mindre än två hemliga konton. Ett väldigt privat konto för bara en handfull vänner och ett större med några hundra följare, däribland flera av hennes kändisvänner.

– Självklart har vi ett liv på nätet, det kan man inte undgå, har prinsessan Sofia själv berättat.

– Det är så vi söker information, det är så vi tar reda på vad som händer i världen, det är vår lättaste och närmsta tillgång till information.

Foto: TT, Instagram

Annons