Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kommunen bryter mot regeln - under prinsens födelsedagsfirande

28 aug, 2023, 16:30 
Samuel Björn
Prins Christian
Foto: TT.

Kungahuset ger kommunen undantag från regeln efter rektorns vädjan.

Annons
Kungens ord får alla att skrattaBrand logo
Kungens ord får alla att skratta

Den 15 oktober kommer fyller danska prins Christian 18 år. För att fira denna stora dag har det danska kungahuset bjudit in två stycke 18-åringar från varje kommun med enda kravet att de har olika kön, bakgrund och social status - en regel som Struers kommun nu bryter.

Kronprins Frederiks mardömsfirande

Inför Christians firande har hans far, kronprins Frederik haft ett krav på firandet - att han inte ska behöva gå igenom samma firande som han själv när han fyllde 18 år, våren 1986.

Kronprins Fredrik väcktes abrupt upp på sin 18-årsdag utav sjungande tjejer i nätstrumpor, björnskinnsmössor och uniformsjackor. Efter det blev han utsatt för en radioreporter för en födelsedagssändning och avslutningsvis blev den nyblivna 18-åringen körd i öppen vagn genom Köpenhamns gator - ett firande han inte uppskattade.

Annons

Mest av allt ville han krypa ner i ett hushåll och försvinna långt, långt bort, skriver danska Se och Hör.

Pågrund av denna erfarenheten är det nu viktigt för Frederik att Christian får ett bra firande på sin stora dag.

– Däremot vet jag med säkerhet att på sin artonde födelsedag får vår Christian inte på något sätt utsättas för sjungande tjejer och en övernitisk radioreporter ute framför Frederik 8:s Slott. Berättar kronprins Frederik i sin biografi "Under strålen" från 2017.

Kronprins Frederik
Kronprins Frederik på middag på Akershus slott under sin 18-årsdag.

Kommunen får undantagstillstånd från kungahuset

Och varken sjungande tjejer eller radioreportrar lär det bli för Christian på hans födelsedag.

Istället väntar en fin middag med

Kommunerna i landet fick i själva välja vilka två personer som de valde att skicka till den ärofyllda middagen. Vissa lottade, andra kommuner fick man anmäla sitt intresse och på vissa ställen valdes 18-åringarna ut. Det enda kravet som fanns var att personerna skulle ha olika kön, bakgrund och social status.

Annons

Detta är ett krav som Struers kommun valt att gå då Struer Statens gymnasieskola har valt att skicka ordföranden och vice ordföranden i elevrådet på Struer Statens gymnasieskola, William Støttrup och Sofus Uhrbrandt - genom detta bryter de mot kravet om olika kön på de utvalda.

Rektor på skolan, Mads Brinkmann Pedersen, förklarar att kommunen fått ett särskilt från kungahuset att bryta kraven. Detta efter att han skickat ett mail till den kungliga hovmarskalken och förklarat varför han anser att just William och Sofus måste få åka.

– Då blev jag uppringd och pratade med någon från hovmarskalksämbetet som sa till mig att de skulle vilja göra ett undantag. Hon sa att de ville undvika ett utfall där könsfördelningen till exempel var 80/20, så därför hade de uttryckt detta önskemål i inbjudan, säger han till danska BT.

Annons