Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kronprins Haakon bryter tystnaden om krisen i familjen: "Det är svårt"

18 okt, 2022, 07:00 

Nu väljer han att uttala sig.

Annons
5 avslöjande detaljer: Därför lämnas Durek utanför kungliga värmenBrand logo
5 avslöjande detaljer: Därför lämnas Durek utanför kungliga värmen

Det är stormiga tider i de nordiska kungahusen. Både det danska och norska kungahusen har på senare tid skakats om av skandaler och rykten, och en efter en uttalar de sig om den tumult som uppstått.

I grannlandet Norge är det Shaman Durek och Märtha Louise som är i hetluften, och framtiden är minst sagt oviss.

Kontroversiella medaljongen

Det har varit många turer kring det kontroversiella paret sedan Märtha Louise träffade sin älskade Durek. När paret förlovades tidigare i år blev det om än mer intensivt.

I fokus ligger Shaman Dureks ifrågasatta uttalanden och metoder när det kommer till medicin och läkekonst.

Droppen blev när Durek menade att han hade en medaljong som kunde bota corona, ett påstående som enligt flera forskare helt saknar grund. Medaljongen gick dessutom att köpa på shamanens egna webbshop.

Annons

Detta har fått många att höja på ögonbrynen, och flera röster kräver att prinsessan Märtha Louise avsäger sig prinsesstiteln. Dessutom har företag och organisationer brutit med prinsessan.

De anser helt enkelt att en kunglighet inte bör förknippas med sådana saker, som helt saknar vetenskapligt belägg och kan vara skadligt.

– När man hör ord som charlatan och kvacksalveri nämnas i samma sammanhang som kungafamiljen är det ett problem för kungahusets integritet, sa den norske hovexperten Trond Norén Isaksen till NRK.

Kronprins Haakon bryter tystnaden

I början av oktober tog det hela ännu en vändning. Från Norge kom det uppgifter om att det norska kungahuset haft krismöten om att slå slag i saken, och frånta Märtha Louise sin titel.

Både Kung Harald och kronprins Haakon ska förutom Märtha Louise själv ha deltagit i diskussionerna på slottet.

Kung Harald har bröt tystnaden om Durek och kontroverserna för första gången tidigare, och nu har alltså kronprins Haakon valt att uttala sig om den omfattande krisen.

Annons

– Det här är ett ämne som jag tycker är svårt. Å ena sidan förlovade min syster sig, och jag lärde känna Durek Verrett och tycker att det är trevligt att vara med honom. Jag vill att han ska känna sig välkommen i vår familj. Samtidigt känner jag ett stort ansvar för instutionen, säger han till norska TV2.

– Det måste vi prata om och ta reda på. Och det är vad vi försöker göra nu, att hitta en bra väg framåt, samtidigt som vi tar hänsyn till känslorna och de olika aspekterna, säger han, och säger att det kommer ta lite tid innan kungahuset fattar ett beslut.

Foto: TT

Annons