Kronprinsessan Victoria bröt mot egen regel – då kom paniken

Kronprinsessan Victoria och kungen bröt mot sin egen regel. Här är förklaringen till smittopaniken.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia har testat positivt för covid-19. Det fick vi veta i ett pressmeddelande som hovet skickade ut på torsdagen.

"Onsdagen den 25 november satte sig DD.KK.HH. Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia i karantän efter att de uppvisat sjukdomssymptom och därefter konstaterats smittade av covid-19. Prinsparet uppvisar lättare influensasymptom, men mår efter omständigheterna väl. Omedelbart efter insjuknandet satte sig Prinsparet i karantän i hemmet tillsammans med sina barn", skriver hovet.

Kronprinsessan Victoria testad för covid-19

I samma pressmeddelande fick vi veta att stora delar av kungafamiljen också skulle testas. Kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel fick samtliga underkasta sig det medicinska protokollet.

Anledningen var enkel. Förra fredagen hade nämligen Carl Philip och Sofia träffat ovanstående familjemedlemmar när Silvias älskade bror Walther blev begraven i hemlighet.

Margareta Thorgren, informationschef på hovet.

– Anledningen till att kungafamiljen träffades i samma kyrkorum är för att man vidtog väldiga säkerhetsåtgärder. Alla testades innan och höll stort avstånd. Det var en digital begravning med bara de allra närmsta på plats. Inga släktingar från utlandet reste hit, berättar Margareta.

LÄS OCKSÅ: Hovets besked om Oscar mitt i smittopaniken

Bröt mot egna regeln

Det här innebär att kungen och Victoria bröt mot en regel som de själva etablerade i våras. Då beslutade kungen, som hovets högste representant, att hålla sig själv och kronprinsessan åtskilda. Allt för att se till att statschefen och tronpretendenten inte riskerade att bli sjuka på samma gång.

Så här sa Margareta då.

– Vi vidtar alltid olika säkerhetsåtgärder. En av dem är till exempel att kungen och kronprinsessan inte flyger tillsammans. Och på grund av riskerna i dagsläget så ser man med fördel att de inte heller utför arbetsuppgifter tillsammans. Det är ju Sveriges statschef och framtida statschef som det handlar om, sa hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

LÄS OCKSÅ: Stor oro för prins Daniel efter det hemska beskedet