Kronprinsessan Victoria bryter ihop i tårar efter beskedet om kungen – sorgliga sanningen

Kronprinsessan Victoria och kungen

Kronprinsessan Victoria kan inte hålla tårarna tillbaka efter orden om kungen.

I går gick vi alla och höll tummarna för kungen. Vår statschef genomgick en planerad hjärtoperation, efter att hans läkare upptäckt ett icke specificerat fel.

Tack och lov fortlöpte ingreppet utan några som helst problem.

"Operationen har gått enligt plan och Kungen mår bra. Kungen tackar för allt stöd och den värme som visats honom, och känner tacksamhet över svensk sjukvård", går det att läsa i pressmeddelandet som hovet skickat ut.

Kungen har hjärtopererats! Hans första ord efter ingreppet
0:22

Efter reklamen: Kungen har hjärtopererats! Hans första ord efter ingreppet

(0:22)

Slå på ljud

Kronprinsessan Victoria i tårar – gråter efter orden om kungen

Men för kronprinsessan Victoria hade de senaste veckorna självfallet varit tunga. Det är aldrig behagligt att bli påmind om att dina föräldrar åldras, att deras hälsa blir mer och mer av ett orosmoment.

Det här var också något som kom på tal under inspelningen av dokumentären "Kungen". Filmens regissör Karin af Klintberg fick intervjua kronprinsessan ingående, och samtalet ledde in på ögonblicket då Victoria ska krönas till drottning. För att detta ska ske krävs det att kungen avlider.

En tanke som varken Victoria eller Karin gärna dröjer vid.

– Både hon och jag satt med en tår i ögat. Det är aldrig lätt att tänka på ens föräldrars frånfälle och man gör ju inte gärna det. Det är ju jobbigt att tänka på, säger Karin till Expressen.

– Och i deras fall är det så att de får sitt ämbete när de befinner sig mitt i sorgen och en nära anhörig har just dött. Det är en sådan oerhört speciellt situation, att när man är mitt i ett sorgearbete ska man ha alla världens blickar på sig. När man egentligen vill gömma sig och vara ensam ska man i stället exponeras.

Läkarens besked: Kungen måste vara kvar på sjukhus

Senaste nytt om kungen efter hans operation

Men förhoppningsvis dröjer överlämningen av tronen länge, länge. Enligt hovet mår kungen fint – även om han inte tillåtits åka hem än.

– Kungen är fortfarande kvar på sjukhuset och precis som innan har vi valt att inte gå in på vilket sjukhus han befinner sig på, eller hur länge han stannar där, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Dam.

– Kungen kommer behöva vara i stillhet och ha en återhämtningstid på ungefär 14 dagar. Programmen för kungens del som varit inplanerade är skjutna på framtiden, fram tills den 3 mars.

Johan T Lindwalls bestämda uppmaning till hovet i Efter fem: ”Då skulle de slippa..."