Kronprinsessan Victorias fina gest när Astrid Lindgren hyllades

Kronprinsessan Victoria ALMA-priset

Kronprinsessan och Astrid Lindgren hade en speciell relation – och i kväll delade Victoria ut pris till hennes minne.

Världens HÄRLIGASTE kungafamilj – se unika filmerna!
Slå på ljud

Sveriges kronprinsessa – på väg in på nöjespalatset Nalen. Ja, det var vad som mötte ett gäng häpna stockholmare under eftermiddagen tidigare i dag.

Victorias limo rullade in in framför porten på Regeringsgatan i Stockholm och själv gled kronprinsessan ut, klädd i sin metallicglänsande silverblå klänning med puffiga powerärmar. En somrig favoritklänning från &OtherStories som vi såg första gången i fjol.

LÄS MER: Victoria om pandemin: ”Jag är inte samma person längre”

Dagens uppdrag hade en mycket tydlig röd tråd: Astrid Lindgren och de hyllade barnboksförfattare som nu följer i hennes fotspår. Det handlar om det prestigefyllda ALMA-priset (Astrid Lindgren Memorial Award) som kronprinsessan nu fick äran att dela ut i dubbel upplaga, eftersom förra årets prisgala frös inne på grund av ni vet vad.

Kronprinsessan Victoria – Astrid Lindgren Memorial Award 2021

Kronprinsessan Victoria ALMA-priset Astrid Lindgren Memorial Award Baek Heena 2020 och Jean-Claude Mourlevat 2021

Kronprinsessan Victoria med de lyckliga pristagarna: Baek Heena från Sydkorea som fick priset 2020, och fransmannen Jean-Claude Mourlevat som får ALMA-priset för 2021.

Själva pristagarna var med på distans, från Sveriges ambassader i Seoul respektive Paris, men kronprinsessan själv var alltså i högsta grad på plats, och i hennes örsnibbar dinglade Pippi Långstrump i silver. En fin gest för att hedra Astrid!

Kronprinsessan Victoria i Pippi Långstrump-örhängen från Maria Nilsdotter.

Victoria i sina Pippi Långstrump-örhängen från Maria Nilsdotter.

Kronprinsessan Victorias relation till Astrid Lindgren

Astrid Lindgren (1907-2002) och hennes berättelser och figurer har följt Victoria genom livet, från det att hon var liten till att hon nu själv läser dem för sina barn, prins Oscar, 5, och prinsessan Estelle, 9.

Victoria och Astrid hade också en personlig relation.

Kronprinsessan Victoria Astrid Lindgren

Astrid Lindgren har betytt mycket för Victoria, som den oförglömliga person hon var och för de odödliga historier som hon skapade. Här på en bild från 1997.

– Astrid Lindgren var väldigt modig. Hon vågade ta i de svåra ämnena: sjukdom, död, föräldralösa barn, mammor i himlen, sa kronprinsessan i tidningen Vi Läsers exklusiva intervju sommaren 2020.

Victoria sa också att hon ofta tyckte att Astrid Lindgrens böcker var hemska, och att det nog är först nu, som vuxen och som tvåbarnsmamma, som hon förstår deras mörker.

Som mamma har ju Victoria fått chansen att läsa Astrid Lindgren igen:

– Man upplever sin barndom, det är kul!

Kronprinsessan Victoria Astrid Lindgren-skulpturen Karolinska sjukhuset

I höstas var Victoria på Karolinska och invigde den nya Astrid Lindgren-skulpturen som nu möter alla barn på trottoaren utanför sjukhusbiblioteket. Det blev också ett fint möte med Astrid Lindgrens barnbarn Olle Nyman.

LÄS MER: Kronprinsessan Victorias utseendeförändring – bilden avslöjar

LÄS MER: Därför får prinsessan Sofia inte vara med på Nationaldagen

LÄS MER: Den nakna sanningen! Så långa – och korta – är kungligheterna

Foto: TT, Kungliga hovstaterna.