Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kronprinsessan Victorias klädval skapar ramaskri i pressen

13 aug, 2023, 12:00 
https://image.svenskdam.se/image-9733955?imageId=9733955&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Felicia Plåt
Victoria
Victoria gifte sig 2010. Foto: TT

Victoria har burit en väldigt speciell tiara som är känd över hela världen.

Annons

Kronprinsessan Victoria är känd för sin fashionabla och eleganta stil. Hon har genom åren burit flera olika kreationer och kläder som satt henne på modekartan och är en av de mest stilrena prinsessor som finns där ute.

Silvias favorittiara – den har hon burit på 20 NobelBrand logo
Silvias favorittiara – den har hon burit på 20 Nobel

"The Cameo"

Förutom kläder har hon även haft skimrande smycken och vackra tiaror. Det är en tiara som Victoria har burit som har varit lite extra speciell, nämligen hennes bröllops-tiara, den så kallade "The Cameo".

Men det är inte bara Victoria som har burit tiaran utan den har gått i flera generationer, vilket många tycker är väldigt fint då den har en lång romantisk historia. Den är så pass känd att den skapat ramaskri ute i världs-pressen, tidningen Royal Central har skrivit om tiarans historia och vad den har betytt för det svenska kungahuset.

Annons

En lång romantisk historia

Det sägs att tiaran först gjordes för Kejsarinnan Josephine som var gift med Napoleon. Tiaran kom sedan till Sverige då Josephines barnbarn drottning Josefina gifte sig med kung Oscar, 1823.

Drottning Josefina gav tiaran till sin enda dotter, prinsessan Eugeine som inte fick några egna barn. Tiaran skickades runt tills den hamnade i knät på prinsessan Sibylla, mor till kung Carl Gustaf, vilket har lett till att tiaran använts i dagens moderna kungliga bröllop.

Silvia och Victoria
Här se vi både mor och dotter bära tiaran på deras bröllopsdagar. Foto: TT

När Carl Gustaf gifte sig med sin Silvia bar hon tiaran på bröllopet vilket gjorde att den ovanliga tiaran fick en helt annan betydelse för kungahuset. 34 år senare fick vi se kronprinsessan Victoria bära tiaran under bröllopet med prins Daniel 2010. Det vackra diademet har verkligen en historia fylld med romantik och många äktenskap och har en stor betydelse för det svenska kungahuset!

Annons
Annons