Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kryptiska tecknet att något var fel – ett år innan Margrethes chockbesked

31 dec, 2023, 19:15 
Det fanns tecken på att drottning Margrethe planerade att lämna över tronen till kronprins Frederik. Här är ett av dem – ett år innan.
Annons

Bara timmar innan 2024 skulle ringas in meddelade drottning Margrethe i sitt nyårstal att hon lämnar över tronen till kronprins Frederik. På dagen 52 år efter att hon tillträdde – abdikerar hon.

Margrethe abdikerar – Frederik blir kung: 5 saker som händer nuBrand logo
Margrethe abdikerar – Frederik blir kung: 5 saker som händer nu

Men det fanns tecken redan innan på att något var i görningen. Här är ett av dem.

Danska experter reagerar på drottning Margrethes besked att abdikera

Ja, det var onekligen ett besked som slog ned som en bomb. Hovexperter runt om i Europa och i Danmark var alla överraskade över att drottningen väljer att lämna tronen:

– Särskilt eftersom drottningen vid flera tillfällen sagt att hon sitter kvar på sin pinne tills hon trillar av den, säger kungahusexperten Lars Hovbakke Sørensen till TV2.

I Danmark har det inte hänt på 500 år att en sittande monark abdikerar. Danska Billedbladets chefredaktör Annemette Krakau sätter ord på chocken:

Annons

– Det är en jättechock för mig att det här händer nu. Vi har trots allt alltid hört henne säga till sig själv att det är hennes öde att bli Danmarks drottning. Hon kommer att stanna tills hon trillade av pinnen, om hon inte blev allvarligt sjuk, säger hon till den egna tidningen.

Marys ord avslöjade – tecknet att något var fel

Nu blir kronprins Frederik kung, och Danmark får ett nytt kungapar bestående av kronprins Frederik och kronprinsessan Mary. Frederiks nya titel kommer bli Hans Majestät Kung Frederik 10, meddelar hovet i ett pressmeddelande.

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary
Snart är detta Danmarks nya kungapar.

Och visst fanns det tecken på att det här skulle hända, redan för ett år sedan, även om chocken är stor. I fjol fyllde kronprinsessan Mary 50 år, och blev samma år utnämnd till riksföreståndare.

Annons

Det innebar att hon i framtiden kan sköta drottningens plikter om majestätet är på resa i utlandet, och det är bara sönerna Frederik och Joachim, och systern prinsessan Benedikte som varit det tidigare.

En signal på att Mary förbereddes för vad som komma skall – och kanske hade Margrethe sin framtidsplan i åtanke...

– Jag var, och är fortfarande, mycket rörd och hedrad av den tillit som drottningen visade mig genom att utnämna mig till riksföreståndare. Jag stödjer med glädje den viktiga uppgiften som en regent har. Och jag har bara fått göra det ett par gånger hittills. Men jag påtar mig rollen med ansvar och ödmjukhet, men också intresse, sa Mary i en intervju som sändes på SVT i samband med födelsedagen.

– Känner ni er beredd? frågade intervjuaren då.

Marys svar talade sitt klara språk:

– Jag blir noga förberedd.

Foto: TT

Annons