Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kung Harald går i pension: “Allt har sin tid”

23 dec, 2022, 13:30 
Kung Harald

Norges kung har fattat ett beslut.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Så träffades kung Harald och drottning Sonja!Brand logo
Så träffades kung Harald och drottning Sonja!

Den 85-åriga monarken kung Harald är oerhört trofast till sin plikt, och är mycket populär hos det norska folket.

Men att åldern gör sig påmind går inte att förneka, och nu meddelar han att han avslutar ett stort kapitel i sitt liv.

Kung Haralds egna ord om avslutet

Det är i den norska upplagan av Året med kungafamiljen som kung Harald meddelar att han lägger en älskad karriär på hyllan. Han har nämligen ägnat en stor del av sitt liv, utanför det kungliga, till segling.

Meritlistan kan han utan tvekan skryta om. Han vann guld i världsmästerskapet 1987, och har deltagit i tre olympiska spel – för att nämna några utdrag.

Men nu har alltså karriären nått vägs ände, och han bestämmer sig för att pensionera sig från tävlandet för gott.

Annons

– Allt har sin tid, säger kungen i tv-programmet.

Beslutet kom inte som en blixt från klar himmel. I somras deltog han i det senaste världsmästerskapet, och han hintade om vad som komma skall

– Det var väldigt roligt att vara med igen. Men det var nog sista gången.

Kung Harald på seglings-VM i Genéve
Kungen var i toppform under sitt sista VM!

Kung Haralds sviktande hälsa

Ja, man kan lugnt säga att kung Harald har gott om krut i kroppen. Men tyvärr har han haft sina krämpor, och han har varit inlags på Rikshospitalet i Oslo flera gånger de senaste åren.

Däribland i januari i år opererades han för en avsliten sena i höger knä efter en period med smärta i ena benet, och 2020 genomgick han en hjärtklaffsoperation.

Drottning Sonja och kronprins Haakon i en bil som lämnar Rikshospitalet där kung Haakon låg inne efter en hjärtklaffsoperation
Drottning Sonja och kronprins Haakon syntes lämna Rikshospitalet efter att ha besökt kung Harald efter hans hjärtklaffsoperation.

Under måndagen meddelade det norska hovet att kungen återigen är inlagd på sjukhuset. Harald hade fått en infektion som behandlades intravenöst med antibiotika, och hans läge uppgavs vara stabilt. Tre dagar senare, på onsdagen, kunde han återvända hem igen, lagom till julfirandet med familjen.

Medan kung Harald vårdades på sjukhus var den kronprins Haakon som tog över som statschef, något som hände senast för inte allt för längesedan. Det var i november han sjukskrevs för en mindre förkylning.

Foto: TT

Annons