Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungafamiljen anklagas för mobbning: "De anställda känner ångest"

24 feb, 2021, 10:30 
Maria Teresa
Kungafamiljen har fått motta hårda anklagelser om mobbning. Här är deras svar.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 7?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 7?

Storhertiginnan Maria Teresa av Luxemburg har orsakat en praktskandal i hemlandet.

I fjol fick tjänstemannen Jeannot Waringo utföra en utredning av Luxemburgs monarki på uppdrag från premiärminister Xavier Bettel. Rapporten skulle främst handla om hertigfamiljens utgifter – men framkom också en hel del oroväckande information om hovpersonalen.

Maria Teresa av Luxemburg anklagas för mobbning

Maria Teresa av Luxemburg
Storhertigparet på Nobelbanketten 2011 – vilken fest det var!

Storhertiginnan Maria Teresa uppgavs nämligen vara en väldigt besvärlig arbetsgivare. I rapporten kunde man läsa att hela 51 anställda försvunnit – antingen avskedats eller sagt upp sig – från hovet mellan 2014 och 2019.

“De anställda känner ångest över att behöva bli utskällda eller sparkade", skrev Jeannot i sin rapport, som ledde till stor debatt i Luxemburg.

Annons

Premiärminister Bettel såg till att agera. Maria Teresa makt över hovet blev kraftigt förminskad, vilket innebär att hon nu saknar makt i personalfrågor.

Det här är inte något som Maria Teresa själv uppskattar. Det gör hon klart i en ny intervju med tidningen Paris Match.

– Att försöka reducera institutionen till en enda person, som ska vara något slags president, det är att amputera den. Luxemburg vill vara en förebild när det gäller jämställdhet, men det är definitivt misogynt att vilja radera ut storhertigens fru, säger Maria Teresa.

"Jag har för mycket respekt"

Maria Teresa trycker också på hur mycket hon offrat för att hjälpa sin make, storhertigen Henri.

– Jag skulle aldrig påstå att jag är min makes jämlike, jag har för mycket respekt för hans ämbete, men nu fråntas jag rätten att fatta något som helst beslut inom en institution som jag har jobbat för i tjugo år. Att främja Luxemburgs anseende har varit ett en stor arbetsbörda. Ibland har jag lagt mer tid på att förbereda inför våra gäster än på att ta hand om våra barn, som med all rätt är sura på mig för detta. Trots att kärleken binder oss samman, så har de känt sig ensamma ibland, säger Maria Teresa.

Annons