Kungafamiljen dyker upp i SVT – oväntat

05 mar, 2021, 10:05 
Kungen Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel
Nu står det klart att kungafamiljen kommer att hedra alla de som avlidit i Covid-19, en minnesceremoni som sänds i SVT på torsdag.
Annons
Coronaviruset: Så har det slagit mot kungahusen – drabbade och döda
Coronaviruset: Så har det slagit mot kungahusen – drabbade och döda

Ett fint och viktigt initiativ, särskilt nu när så många sörjer. Ceremonin äger rum på Drottningholm och sänds i Sveriges Television på torsdag kväll:

– H. M. Konungen och hans familj bjuder in till en minnesgudstjänst för att uppmärksamma att det torsdagen den 11 mars är ett år sedan det första dödsfallet i corona noterades i vårt land.

Covid-19: Så hedrar kungafamiljen de avlidna

– Idag är det nära 13.000 svenska medborgare som under det gångna året har avlidit i sviterna av denna pandemi, och i den stund som nu råder i samhälle och värld samlas den kungliga familjen till en enkel gudstjänst tillsammans med svenska folket, för att hämta framtidstro, hopp och kraft i det som är vårt och världens nu.

Kungen, drottningen, kronprinsessan Victoria och prins Daniel närvarar och minnesgudstjänsten leds av kungafamiljens själasörjare, överhovpredikant Johan Dalman, och hovpastorn Michael Bjerkhagen.

Recept.se Nyhetsbrev
Kungen Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Kungafamiljen
Det är kärnan i Kungahuset – kungen, drottningen, kronprinsessan Victoria och prins Daniel – som närvarar vid minnesgudstjänsten på torsdag.

Det var också i Drottningholms slottskyrka som kungafamiljen samlades i november för att ta farväl av drottningens bror Walther Sommerlath, som gått bort i sviterna av alzheimer. Det var en mycket coronaanpassad begravning, men den var trots det nära att få oanade konsekvenser när det fem dagar senare stod klart att prins Carl Philip och prinsessan Sofia hade insjuknat i Covid-19. Men kungafamiljen klarade sig undan med blotta förskräckelsen, ingen annan visade sig ha blivit smittad.

Drottningholms slottskyrka
Slottskyrkan på Drottningholm.

Redan i höstas närvarade kungaparet vid en liknande ceremoni, om än i betydligt större format: Den nationella minneshögtiden i Uppsala domkyrka. Drottning Silvia tände ett minnesljus, och fick för egen del tillfälle att minnas sin bror Walther. Hon satt med händerna knäppta och huvudet sänkt.

Kungaparet Ärkebiskopen Den nationella minneshögtiden i Uppsala domkyrka
Kungaparet i Uppsala domkyrka vid minneshögtiden i höstas.

Den gången var det ärkebiskop Antje Jackelén som ledde minneshögtiden och hon konstaterade att det för många har varit svårare att sörja och ge stöd åt varandra under denna pandemi:

Annons

– I tider av kris behövs gemensam samling där sorg och saknad, men också hoppet, kan komma till uttryck.

– Vi bär alla på erfarenheter av förluster. Det är viktigt att ge varandra utrymme för att sörja och för att bearbeta känslorna kring vår egen och andras död. Låt oss minnas gemensamt och vara måna om det som ger hopp.

Uppsala domkyrka i höstas: Kungaparet tände varsitt minnesljus.

Minnesgudstjänsten från Drottningholms slottskyrka sänds torsdagen den 11 mars kl 18.45 i SVT1.

Foto: TT, Svenska Kyrkan/Magnus Aronson/Ikon.

Annons