Kungafamiljen i sorg efter dödsfallet

Kungafamiljen har fått beskedet att en kär gammal bekant gått bort. Men faktum är att denne bekanting sörjs av hela landet.

Järvsöfaks var mer än en häst. Han var en ikon, en fanbärare för en kultur, en idrottspersonlighet som aldrig sa ett ord.

Det gick som en vibration genom folksjälen när tränaren Jan-Olov Persson meddelade att Järvsöfaks fått somna in, efter flera års hälsoproblem.

– För min tränarrörelse har han betytt allt, säger Jan-Olov till Aftonbladet.

Kungafamiljen sörjer Järvsöfaks

Järvsöfaks.

Fine Järvsöfaks!

Kondoleanserna har strömmat in, efter från slottet. Järvsöfaks hade nämligen erfarenhet från den Beridna Högvakten.

– Under åren 2000-2018 då jag var kanslichef vid Beridna Högvakten och tillsammans med Livgardet bestämt att vi skulle vara mycket selektiva när ryttare och personligheter bjöds in, i princip behövde man ha tagit en medalj i en olympiad för att bli tillfrågad. Järvsöfaks var unik på ett helt annat sätt och vi ville hylla honom, det var inget svårt val, berättar Olof Karlander, tidigare kanslichef i Föreningen och Stiftelsen för den Beridna Högvakten, för tidningen Travronden.

– Gatorna var fulla av folk och vid slottet på själva vaktavlösningen gick det knappt att ta sig fram, det var Järvsöfaks förtjänst. Han var pampig i kvadrat när han tog emot folkets beundran längs med gatorna.

LÄS OCKSÅ: Märtha Louise till Durek: "Vill bli av med dig"

Järvsöfaks fick dra Victoria och Daniel i vagn

Prins Daniel, kronprinsessan Victoria och Järvsöfaks.

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria när de blev dragna av självaste Järvsöfaks.

Kronprinsessan Victoria fick själv stifta bekantskap med Järvsöfaks. 2011 fick hingsten hedersuppdraget att dra Victoria och prins Daniel i vagn vid deras besök på Gävletravet.

– 2010 var Järvsöfaks första år som pensionär, men tro inte att han fick något lugnt år. Alla har velat ha honom till olika arrangemang och i mån av tid har vi ställt upp, sa tränaren Jan-Olov Persson då.

– Att få det här uppdraget, att få dra Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel i vagn smäller givetvis allra högst.

LÄS OCKSÅ: Kronprinsessan Victoria om att prins Daniel är sjuk