Kungafamiljen i sorg efter plötsligt dödsfall – sanningen bakom tragedin

Marie av Liechtenstein

E-Press/TT

Ett plötsligt dödsfall har skakat om kungafamiljen. Nu kommer nya uppgifter om tragedin.

GUIDE: Kom igång med Svensk Dam Plus!
Slå på ljud

Furstinnan Marie hade faktiskt tydliga kopplingar till den svenska kungafamiljen. Hennes make Hans-Adam, Liechtensteins 15:e regerande furste, faktiskt avlägsen släkting till vår egen kung Carl Gustaf. Han och furst Hans-Adam lär vara sexmänningar.

Man får anta att kungen och drottning Silvia skickat en tanke eller två till Hans-Adam i dagarna. I helgen gick Marie nämligen bort.

Kungafamiljen i sorg efter dödsfallet

Hans-Adam och Marie tillsammans med vår drottning Silvia.

Hon somnade in klockan 16.43 på lördagseftermiddagen, omgiven av familj och vänner. Hon och Hans-Adam hade fyra barn ihop och 15 barnbarn.

Hennes sista tid blev dramatisk. I torsdags fick världen höra att furstinnan blivit akut inlagd på sjukhus.

”Furstehuset beklagar att meddela att H.K.H furstinnan drabbades av en stroke i går. Hon vårdas nu på sjukhus. Furstehuset ber om förståelse då ingen ytterligare information kommer att ges i nuläget.”

Men hennes liv gick inte att rädda. Enligt uppgifter i internationell press gav läkarna upp hoppet om Marie på lördagen. Då tog man in en präst för att ge 81-åringen sista smörjelsen.

Nu sörjer den lilla nationen Liechtenstein. Man har flaggorna på halv stång och premiärminister Daniel Risch har skrivit om dödsfallet på Twitter.

"Jag vill uttrycka min sorg till kungafamiljen", skrev Daniel.

"Vårt land och vårt folk har förlorat en stor personlighet och en god människa. Hon var en förebild för andra med sina naturliga framtoning och sin värme, och hon kommer att så förbli, även efter sin död."

Liechtensteins kungafamilj är en av de äldsta i världen, och en av de rikaste. De har också ett svenskt stråk i sig: arvprinsen Alois är gift med halvsvenska Sophie. Hennes mamma Elizabeth, född Douglas, växte upp på godset Stjärnorp i Östergötland, men är sedan mer än 50 år gift med hertig Max von Bayern.

LÄS MER: Chris försvinner allt mer från Madeleine

LÄS MER: Madeleines uppdrag efter Silvias olycka

LÄS MER: Madeleines hemliga klubbar i USA – använder kodnamn

LÄS MER: Alla tecknen: Prinsessan Madeleine flyttar hem till Sverige