Kungafamiljen i sorg – nära släktingen död i covid-19

Liechtensteins kungafamilj har drabbats av sorg efter släktingens död i Covid-19.

Liechtensteins kungafamilj är en av de äldsta i världen. Och en av de rikaste. Men mot coronaviruset väger kungliga miljardtillgångar lätt, det slår skoningslöst mot alla. Och nu har det drabbat drottning Silvias motsvarighet i furstendömet Liechtenstein, furstinnan Marie, 80.

I går söndag dog hennes bror Ferdinand i sviterna av Covid-19 i sin hemstad Wien. Några närmare omständigheter kring dödsfallet är dock inte kända.

Flera kungligheter har förlorat kampen mot sjukdomen. I mars avled prinsessan Maria Teresa av Bourbon-Parma, kusin till Spaniens kung Felipe, och i maj dog hennes kusin, prinsessan Diana av Bourbon-Parma, också hon av Covid-19.

LÄS OCKSÅ: Tragedin – första kungligheten död i coronaviruset

Bland dem som har insjuknat i Covid-19, men tillfrisknat, finns brittiske prins Charles, 72, hans son prins William, 38, och furst Albert av Monaco, 62.

Detta är Liechtensteins furstefamilj

Nu är det alltså furstinnan Marie som har drabbats av sorg. Hon är gift med den 75-årige Hans-Adam, som är Liechtensteins 15:e regerande furste och som faktiskt är avlägset släkt med vår egen kung Carl Gustaf: Han och furst Hans-Adam lär vara sexmänningar.

Drottning Silvia, furst Hans Adam II av Liechtenstein och hans fru furstinnan Marie vid en begravning i Wien 2011.

Drottning Silvia, furst Hans Adam II av Liechtenstein och hans fru furstinnan Marie vid en begravning i Wien 2011.

Furstefamiljen i Liechtenstein har förstås också en motsvarighet till kronprinsessan Victoria: 52-årige arvprins Alois, en fyrabarnspappa som är gift med halvsvenska Sophie, 53: Hennes mamma Elizabeth, född Douglas, växte upp på godset Stjärnorp i Östergötland, men är sedan mer än 50 år gift med hertig Max von Bayern.

Prins Alois och prinsessan Sophie av Liechtenstein

Arvprins Alois och hans fru Sophie, som har en svensk mamma.

Arvprins Alois har dock tagit ett steg längre mot ett framtida trontillträde jämfört med kronprinsessan Victoria, redan 2004 överlät hans pappa fursten många av av ”statschefsuppdragen”på sin son, dock utan att själv abdikera.

LÄS OCKSÅ: Stora tragedin – kunglighet död i coronaviruset

Foto: TT.