Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungafamiljen indragen i storbråk efter bilderna – flera tunga hotar med bojkott

21 jan, 2022, 08:00 
Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria

Kungafamiljen har blivit indragen i en global skandal.

Annons
3 kungliga snackisar från vecka 2!Brand logo
3 kungliga snackisar från vecka 2!

Kungafamiljen var samlad i stor trupp – framför skärmarna. Kungen och drottning Silvia kopplade upp sig tillsammans med kronprinsessan Victoria, prins Daniel och prins Carl Philip för ett med Sveriges olympiska kommitté och Sveriges Paralympiska Kommitté.

Kungafamiljen i samtal om stora kontroversen

Det är som bekant snart dags för först OS och därefter Paralympics.

"De båda spelen arrangeras i Peking och under mötet fick Kungafamiljen bland annat information om de svenska truppernas förberedelser och förväntningar samt om de pandemianpassade restriktioner som följer med årets tävlingar", kan man läsa i bildtexten på fotot som kungahuset lagt upp på sitt officiella Instagram-konto.

Man får anta att kungafamiljen också ställde frågor om den överlägset största snackisen inför spelen: bojkottskampanjen!

Annons

Flera länder har nämligen gått ut och meddelat att de kommer att bojkotta OS på diplomatisk väg, däribland USA, Australien, Kanada och Storbritannien.

– Det här ligger i Australiens intresse, det här är det rätta att göra, sa premiärminister Scott Morrison på en presskonferens.

– Många runt om i världen är extremt oroliga för den kinesiska regeringens upprepade brott mot mänskliga rättigheter, säger Kanadas premiärminister Justin Trudeau enligt AP.

"Är väldigt oroade"

Danmark har också beslutat sig för att genomföra en diplomatisk bojkott.

– Det är ingen hemlighet att vi från dansk sida är väldigt oroade över situationen kring de mänskliga rättigheterna i Kina. Regeringen har beslutat att vi inte ska närvara vid vinter-OS i Kina, säger landets utrikesminister Jeppe Kofod.

Kina har reagerat på bojkotten med ilska. Zhao Lijian, det kinesiska utrikesdepartementets talesperson, rasade mot USA under en presskonferens i Peking.

Annons

– Det kan skada dialogen och samarbeten på viktiga områden, säger han.

– USA kommer att få betala för sina misstag.

Den svenska kungafamiljen kommer inte att närvara vid OS, detta på grund av pandemin, har det sagts.

Annons