Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungafamiljens smultronställen i Sverige – här kan du få en glimt av dem!

07 jul, 2023, 21:17 
Lars Johansson
Nu drar det ihop sig till semester – även för vår kungafamilj.
Svensk Damtidning listar sommarpärlorna där kungen, drottningen, kronprinsessan Victoria och övriga gärna tillbringar sin soliga ledighet.
– Vid vackra Villa Mirage kan de åka ut på havet, återhämta sig, njuta, vila och verkligen känna att de får vara ifred, säger chefredaktör Johan T Lindwall.
Annons
5 kungliga sommarpärlor i Stockholm!Brand logo
5 kungliga sommarpärlor i Stockholm!

Solliden – kungafamiljens sommarpärla nummer ett

Få saker är så förknippade med svensk sommar som bilder på hur vår kungafamilj kombinerar jobb och semester på sitt residens Solliden. Platsen är verkligen en oas för kung Carl XVI Gustaf med familj. Här har han spenderat i princip varje sommar.

Det vita stenslottet är inspirerat av Capri. Drottning Victoria köpte och lät transportera dit byggdetaljer och statyer från Italien i början av 1900-talet. Allt finns kvar ännu idag. Den lummiga och stora slottsträdgården är välplanerad, har en fantastisk växtlighet.

Kungafamiljen på Solliden på Öland
Solliden är platsen nummer ett för de kungliga – som återvänder hit varje sommar i och med Victoriadagen den 14 juli.

Skulle du själv besöka platsen, bli inte allt för förvånad om kungen eller drottningen glider förbi i en golfbil, eller helt enkelt kommer vandrande där under träden.

Annons

Kungabarnen med familjer har alla eget boende på Sollidens område och här finns verkligen plats för ledighet och lek. Golf, konserter, utflykt i Carl XVI:s motorbåt, you name it.

Den absoluta höjdpunkten är givetvis firandet av Victoriadagen 14 juli. Johan T Lindwall, chefredaktör på Svensk Damtidning:

– Solliden på Öland är kungafamiljens sommarparadis nummer ett där de mer än gärna spenderar sin lediga tid. Här kan kungen, drottningen, barn och barnbarn samlas och få tillfälle att verkligen umgås. Genom Victoriadagen ligger det vår kronprinsessa extra varmt om hjärtat, men även Madeleine med Chris har funnit sig väl tillrätta här. Ohotat i topp.

Villa Mirage – älskade huset köptes av prins Bertil

Villa Mirage är kungafamiljens hus på Franska Rivieran
Villa Mirage är en plats för avslappning för kungafamiljen.

Redan 1946 köpte prins Bertil den stora Villa Mirage. Namnet står i snirklig stil vid grinden. Huset, med sin terrakottafärgade fasad och sina azurblå fönsterluckor, var under många år en fristad för honom och hans älskade prinsessan Lilian. Här tillbringade de flera månader varje år och platsen var minst lika mycket hemma för dem som Villa Solbacken var.

Annons

Villa Mirage har sju rum och på fasaden blommar rosor, pelargoner och rosa hortensia. Även kungaparet är mycket förtjusta i villan och när de besöker huset åker de gärna på en båtutflykt.

– Vi är där någon gång då och då, men inte så ofta som vi skulle önska. Vi sköter det så mycket vi kan och vi är väldigt stolta att hålla liv i det. Det finns mycket nostalgi och minnen där och det är svårt att flytta därifrån. Vi ska inte sälja, har kungen tidigare sagt till Svensk Damtidning.

Prinsessan Lillian och prins Bertil med hunden Lucky på terassen på Villa Mirage
Prinsessan Lilian och prins Bertil tillbringade många härliga somrar på Villa Mirage.

Villan ligger i utkanten av den lilla kuststaden Sainte Maxime i S:t Tropez-bukten. På terrassen med utsikt över havet kan de kungliga äta frukost. Det finns även en privat strand. Både kungen och drottningen föredrar att lapa sol till havs, så att de emellanåt kan dyka ner i det stora blå och svalka sig.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia brukar även de semestra på Franska Rivieran och Villa Mirage. Johan T Lindwall, Svensk Damtidnings chefredaktör, förklarar hur mycket platsen betyder för kungafamiljen.

Annons

– Det är är en oerhört klassiskt semesterparadis för vår kungafamilj. Prins Bertil köpte villan tidigt och där tillbringade han och prinsessan Lilian många lyckliga somrar. Det är också en plats som alltid legat vår kung och drottning varmt om hjärtat. Här kan de åka ut på havet, återhämta sig, sola, vila och verkligen känna att de får vara ifred, säger han och fortsätter:

– Även de övriga yngre delarna av kungafamiljen har tagit till sig Villa Mirage. Inte minst prins Carl Philip och prinsessan Sofia som ofta har kunnat ses där, gärna inblandade i någon skojig vattenaktivitet.

På Stenhammar slott kan kungen ströva fritt

Drottning Silvia och kungen vid Stenhammars slott.
Det blir många och långa promenader för drottning Silvia och kungen vid Stenhammar slott. Här med hunde Brandie.

Stenhammars slott är något av ett weekendparadis och andningshål för kungafamiljen. Carl XVI Gustaf och drottning Silvia brukar promenera på ägorna. Här vandrar kungen i skogen och matar kossorna och kalvarna.

Annons

På egendomen bedrivs i dag ett modernt jord- och skogsbruk. Sedan mitten av 2000-talet finns här en omfattande djurhållning med ekologiska dikor och avelstjurar av raserna Simmental och Angus på godset.

– De är på Stenhammar ofta, har hovets informationschef Margareta Thorgren tidigare sagt till Svensk Damtidning.

Stenhammar slott
Stenhammar slott – en tillflytskort för kungen och Silvia.

Stenhammar betyder väldigt mycket för kungen, menar Johan T Lindwall.

– Kungen verkligen älskar sitt Stenhammar. Han är mycket intresserad av jord- och skogsbruk och slottet är en välbehövlig fristad. Här kan han delta i skötseln av ägorna, dra upp nya planer och njuta av att handgripligen medverka i den dagliga verksamheten. Det var även här kungen tillbringade mycket tid under Corona-pandemin, då vi inte fick röra oss fritt i samhället.

Ockelbo – här kan kronprinsessan Victoria och prins Daniel vara sig själva

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria i Ockelbo
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel får vara ifred och vara sig själva när de besöker Daniels hemstad Ockelbo.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel brukar besöka hans hemort Ockelbo för att få lugn och ro. Det har kommit att bli ett ställe där Victoria känner att hon får vara i fred.

Annons

Kronprinsessfamiljen har länge varit stammisar på den årliga konstrundan som äger rum runt påsk. Under högtiden 2018 deltog familjen och prins Daniels föräldrar, Olle och Ewa Westling, och hans syster Anna. Ett av stoppen var mitt i skogen och där de drack kaffe, åt chokladbollar och kladdkaka.

– Kronprinsessan var precis som en helt vanlig mamma, klädd i jeans och poncho. Och Estelle och Oscar sprang omkring som barn brukar, berättade en hänförd besökare för Svensk Damtidning.

Ockelbo är en plats som betyder väldigt mycket för Victoria, säger Johan T Lindwall.

– Att kronprinsessan Victoria och prins Daniel alltid älskat Ockelbo är ingen hemlighet. Här kan de få vara sig själva och hela bygden har verkligen slutit upp kring vår blivande monark och hennes lokale gemål. Ingen i bygden skulle komma på tanken att berätta för utomstående vad kronprinsessparet gör när de besöker trakten. Här har Victoria alltid känt sig trygg, säger han.

Forsavan – här filosoferar kungen gärna

Kungen och Silvia på en vandringsled utanför Hemavan.
Kungen och drottningen på en vandringsled i Vindelfjällen, där sjön Forsavan ligger, här från 2003.

Ett annat smultronställe för kung Carl Gustaf och drottning Silvia är kungaparets fiskestuga i Forsavan i Sorsele kommun i Västerbotten.

Annons

Stugan byggdes 1931 av Gustav VI Adolf som tillbringade många veckor där varje sommar. Enligt Margareta Thorgren, hovets informationschef arrenderar kungen stället.

Monarken tycker som bekant om att vara ute i naturen, och besöker gärna fiskestugan så snart det går.

– Jag tycker nog det är skönt att ta en promenad för mig själv. Eller att åka båt, det är fantastiskt. Jag är nog inte ensam om det, alla som tycker om att segla. Ensam på havet på något sätt, det skapar ju filosofiska tankar, har vår monark berättat i ”Värvet”.

Vandring i Säterdalen – prins Carl Philips och prinsessan Sofias melodi

När prins Gabriel, hertig av Dalarna, döptes 2017 fick han två dopgåvor av landskapets länsstyrelse. Ett skidspår i Koppångens naturreservat i Orsa kommun och en rastplats på vägen till Kärleksudden i Säterdalens naturreservat.

När prins Carl Philip, prinsessan Sofia och lillprinsen besökte området för att inviga rastplatsen välkomnades de av bland andra Dalarnas landshövding Ylva Thörn. Prinsparet skrev på sitt Instagramkonto: “Som hertig av Dalarna invigde Gabriel en gåva som han fått av Dalarnas län i samband med sitt dop. En fantastisk tillgänglighetsanpassad rastplats i Säterdalens naturreservat med ett rikt växt- och naturliv. Vi hoppas att rastplatsen ska bli ett uppskattat inslag för naturreservatets många besökare”.

Annons

– Som resten av kungafamiljen älskar verkligen prins Carl Philip och prinsessan Sofia att vistas i vår svenska natur. Det här är givetvis en plats som betyder mycket för dem, då det är en gåva till prins Gabriel, säger Johan T Lindwall.

Picknick vid Gisesjön – högt på listan för prinsparet

Förra sommaren la prins Carl Philip och prinsessan Sofia upp bilder på Instagram från Nynäs naturreservat. Där finns picknickkorgen med och de har brett ut en filt på klipporna vid Gisesjön. Hunden Siri tar ett dopp. Familjen är även ute i den sörmländska naturen och gör blåbärsfynd.

”Hit kommer vi för picknick på klipporna vid vackra Gisesjön, bad och promenader”, skrev prinsparet till bilderna.

Naturreservatet har även en speciell betydelse för prins Alexander.

”I samband med Alexanders dop fick han, som hertig av Södermanland, en symbolisk dopgåva i form av en tillgänglighetsanpassad utsiktsplats i Nynäs naturreservat. Vi rekommenderar platsen varmt!”, fortsatte Instagramtexten.

Johan T Lindwall:

– Prins Carl Philip och prinsessan Sofia har besökt Nynäs naturreservat tidigare och de trivs mycket bra här. Klipporna vid Gisesjön är självklart speciell för prins Alexander och är en plats där hela familjen gärna vistas.

Foto: TT

Annons