Kungaparet chockade av skilsmässan – vännerna går isär

Kungen och drottning Silvia

Kungen och drottning Silvia har råkat ut för en skilsmässa i deras närmaste krets.

503 Service Unavailable

Per Taube är en av kungens allra närmaste vänner. De träffas på middagar, är självklara gäster på varandras födelsedagsfester och har genomfört flera fastighetsaffärer tillsammans.

Per är mångmiljardär efter en rad smarta affärsdrag. Han är den enskilt störste markägaren i Arlandaområdet, en investering som han lyckades tiodubbla inom loppet av mindre än ett decennium.

Per Taube och Åsa Taube skiljer sig

Pers livskamrat Åsa Taube är också anförtrodd av kungaparet och står drottning Silvia extra nära. Men nu har kretsen kring kungafamiljen skakats om av en oväntad nyhet. Per och Åsa har gått skilda vägar och beslutat sig för att avsluta sin kärlekssaga. Paret skickade in en gemensam skilsmässoansökan i juli.

Enligt Svensk Dams uppgifter bor Per kvar på Steninge slott medan Åsa flyttat ut till en lägenhet i centrala Stockholm. De har två barn ihop och Per har dessutom en dotter från ett tidigare äktenskap, Linneá, som är gift med avlidne kungavännen Noppe Lewenhaupts styvson Leonard Johansson sedan två år tillbaka.

Svensk Dam har varit i kontakt med Per, som inte vill kommentera uppbrottet.

Kungen och Per blev affärspartners 2005. Då ville kungen samla sina bostadsaffärer i en större koncern och fick hjälp av Per. Resultatet blev koncernen Bensor, som bland annat sköter om Sollidenpaviljongen och Stenhammar Godsförvaltning.

"Man fick en tår i ögonvrån"

De har också ett stort engagemang för scoutrörelsen gemensamt. Kungen gjorde Per en tjänst när han dök upp på ett scoutmöte som vännen höll i för några år sedan.

– Till vår stora förvåning kom kungen, och delade till och med ut medaljer till var och en av ungdomarna. Då kändes det att man fick en tår i ögonvrån. Ungdomarna trodde knappt att det var sant att det var kungen, och hade trott att han skulle ha en kungakrona på huvudet, har Per berättat för sajten Realtid.

Åsa Taube har också varit verksam inom Gelba, Pers fastighetsbolag. Hon är dessutom styrelseordförande för Thalia, mästerskräddaren Göran Alfredssons företag.

LÄS MER: Här är prinsessan Madeleines innersta krets – vänskapen går i arv

LÄS MER: Chris försvinner allt mer från Madeleine

LÄS MER: Madeleines uppdrag efter Silvias olycka

LÄS MER: Madeleines hemliga klubbar i USA – använder kodnamn

LÄS MER: Alla tecknen: Prinsessan Madeleine flyttar hem till Sverige