Kungaparet chockade av skilsmässan – vännerna går isär

04 aug, 2021, 13:13 
Kungen och drottning Silvia

Kungen och drottning Silvia har råkat ut för en skilsmässa i deras närmaste krets.

Annons
Johan T Lindwall om kungafamiljens efterlängtade återförening – totala lyckan efter tuffa tiden!
Johan T Lindwall om kungafamiljens efterlängtade återförening – totala lyckan efter tuffa tiden!

Kungen och drottning Silvia har en utvald, handplockad bekantskapskrets. Det är ett ganska litet, men intimt sällskap. När något händer i kretsen, något på den personliga fronten, blir det stora nyheter för alla inblandade. Och i sommar har kungen och Silvia fått en rejäl chock.

Per Taube och hans hustru Åsa Taube, som har varit tillsammans sedan början på 90-talet, har valt att avsluta sitt äktenskap. Enligt vad Svensk Dam fått höra, så har detta blivit det stora samtalsämnet för bekantskapskretsen nu i sommar.

Per är en av kungens allra närmaste vänner. De träffas på middagar, är självklara gäster på varandras födelsedagsfester och har genomfört flera fastighetsaffärer tillsammans. De delar många lyckliga ögonblick. Per och kungen har åkt på skidsemester till Klosters ihop, deras familjer har semestrat på lyxkryssare i Thailand.

Per är mångmiljardär efter en rad smarta affärsdrag. Han är den enskilt störste markägaren i Arlandaområdet, en investering som han lyckades tiodubbla inom loppet av mindre än ett decennium. Det är det här affärssnillet som kungen också kunnat dra nytta av, i deras gemensamma affärer.

Annons

Per Taube och Åsa Taube skiljer sig

Recept.se Nyhetsbrev

Pers livskamrat Åsa Taube är också anförtrodd av kungaparet och står drottning Silvia extra nära. Men nu måste kungen och Silvia umgås med Per och Åsa en och en. Den gemensamma skilsmässoansökan lämnades i juli.

Enligt Svensk Dams uppgifter bor Per kvar på Steninge slott medan Åsa flyttat ut till en lägenhet i centrala Stockholm. De har två barn ihop och Per har dessutom en dotter från ett tidigare äktenskap, Linneá, som är gift med avlidne kungavännen Noppe Lewenhaupts styvson Leonard Johansson sedan två år tillbaka.

Svensk Dam har varit i kontakt med Per, som inte vill kommentera uppbrottet.

Kungen och Per blev affärspartners 2005. Då ville kungen samla sina bostadsaffärer i en större koncern och fick hjälp av Per. Resultatet blev koncernen Bensor, som bland annat sköter om Sollidenpaviljongen och Stenhammar Godsförvaltning.

Per köpte själv Steninge slott 2009, efter att ha drömt hela livet om att bo på en sådan plats.

Annons

– Kanske inte i slott, men väl på en gård. Det har faktiskt varit en barndomsdröm. Både mamma och pappa växte upp på gård så det är väl kanske det som har inspirerat, har Per berättat för Dagens industri.

"Man fick en tår i ögonvrån"

De har också ett stort engagemang för scoutrörelsen gemensamt. Kungen gjorde Per en tjänst när han dök upp på ett scoutmöte som vännen höll i för några år sedan.

– Till vår stora förvåning kom kungen, och delade till och med ut medaljer till var och en av ungdomarna. Då kändes det att man fick en tår i ögonvrån. Ungdomarna trodde knappt att det var sant att det var kungen, och hade trott att han skulle ha en kungakrona på huvudet, har Per berättat för sajten Realtid.

Åsa Taube har också varit verksam inom Gelba, Pers fastighetsbolag. Hon är dessutom styrelseordförande för Thalia, mästerskräddaren Göran Alfredssons företag.

Annons
Annons