Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Hovets besked: Därför raderar kungaparet allt – drastiska beslutet

29 mar, 2022, 19:00 
AvIndra Nordemar

Sanningen bakom den stora omgörningen.

Annons
Tillbakablick: Här gifter sig kungen och Silvia 1976 – se magiska kärleksfesten!Brand logo
Tillbakablick: Här gifter sig kungen och Silvia 1976 – se magiska kärleksfesten!

Kungen och drottning Silvia gör om. Nu ser hovets hemsida helt annorlunda ut från vad den gjorde under gårdagen.

Tydligen har planerna pågått i närmare två år. Men varför? Hovet berättar.

Stora förändringen i kungahuset

Numera finns kungafamiljen presenterad med egna biografier och nytagna bilder.

Under fliken "Kungliga huset" finns ett foto med hela skaran: kungen, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip, prinsessan Sofia, prinsessan Madeleine, prinsessan Estelle och prins Oscar.

– Det har planerats i ca ett och ett halvt år. Det har varit ett rätt omfattande arbete. Nu är det ju betydligt mycket mer bilder på den kungliga familjen. Inför utvecklingen har vi gjort en förstudie för att ta reda på vad användarna tar del av och behöver och vad som har saknats, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef till Svensk Damtidning.

Annons

Sanningen om kungahuset – hovet bekräftar

Men det saknas ju några. Ja, var är Chris O'Neill, och resterande av kungens barnbarn? Förklaringen är att de helt enkelt inte tillhör kungahuset, men självfallet kungafamiljen.

– Kungafamiljen inbegriper kungens och drottningens familj , det vill säga barn med respektive samt barnbarn. Det här är ingen ändring från den tidigare hemsidan.

Men vad är då kungahuset? Jo, 2019 beslutade kungen att frånta Carl Philips samt Madeleines barn titlarna Kunglig Höghet, de får heller inte apanage. Däremot kommer de fortsatt kallas för prinsar och prinsessor.

Därav har det inte tagits nya bilder på alla i den kungliga familjen, utan endast de som tillhör kungahuset, vilka är kungen, drottningen, Victoria, Daniel, Estelle, Oscar samt prinsessan Birgitta.

Foto: TT

Annons