Kungaparets nya beslut väcker ilska: "Jättefadäs – ynkedom av stora mått"

Kungen och drottning Silvia

Kungen och drottningen har fattat ett beslut. Nu blir de rejält utskällda.

Kungen och drottning Silvia får en nästan oöverskådlig mängd inbjudningar varje år. De är trots allt vår kungapar – kapabla att skänka en magnifik glans till vilket evenemang som helst.

I och med att de är så eftertraktade, så tvingas kungen och Silvia ibland tacka nej. Och för vissa svider det där nejet extra mycket.

Kungens och Silvias beslut under pandemin skälls ut

I år firar Göteborg sitt 400-årsjubileum. Fyra sekler har passerat sedan staden fick sina stadsprivilegier från Gustav II Adolf.

Självklart blev kungaparet inbjudna till festligheterna, som lär skalas ned i och med den pågående pandemin. Men kungen och Silvia har tackat nej, skriver GP.

”På uppdrag av H.M. Konungen och H.M. Drottningen ber jag att varmt få tacka för den vänliga inbjudan att närvara vid firandet av 400-års jubiléet av Göteborg den 4 juni i år. Deras Majestäter Konungen och Drottningen måste dessvärre tacka nej till närvaro vid jubiléet av kalendermässiga skäl. Kronprinsessparet tackar däremot med glädje ja till att närvara vid högtidlighållandet av Göteborg 400 år”, har kronprinsessans sekreterare Susanne Franchell skrivit i ett svar till Göteborgs stad, enligt tidningen.

I Göteborg har man inte tagit lätt på nobben. I de sociala medierna kan man hitta gott om irritation bland invånarna i Sveriges nästa största stad.

Massiv kritikstorm: "Jag är djupt besviken"

En Facebook-användare beskriver beslutet som en "jättefadäs".

"Poängen är att man på tre år inte haft viljan att närvara. Detta är ynkedom av stora mått och jag vill gärna se den som försvarar detta beslut av 'kalendermässiga' skäl. Finns ens ordet 'kalendermässigt'?", skriver användaren i fråga.

"I sak spelar det väl ingen större roll, men jag kan ändå tycka att det är dåligt. Göteborg i egenskap av rikets andra stad borde faktiskt prioriteras högre av Kungen och Drottningen", skriver en annan användare.

"Jag är djupt besviken på kungafamiljens beslut! Göteborg är en viktig stad för Sverige", skriver en tredje.

"Det kan aldrig finnas något i någons kalender som kan vara viktigare än att fira Göteborg", skriver en fjärde.

LÄS MER: Unik inblick! Kungafamiljens privata fotoalbum

LÄS MER: Okända relationerna i Europas kungahus

LÄS MER: Lämnade hovet och försvann – det gör de idag