Kungaparets sorg – fyra år efter vännen Noppe Lewenhaupts död

Kungens och drottning Silvias sorg efter vännen Noppe Lewenhaupts död

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia kommer aldrig att glömma dagen då det fick beskedet att deras nära vän, Noppe Lewenhaupt, hade valt att avsluta sitt liv.

I februari 2012 valde kungavännen Carl Adam "Noppe" Lewenhaupt att avsluta sitt liv vid 69 års ålder. Noppes död drabbade kungen otroligt hårt och han gick snabbt ut med ett känsloladdat uttalande i pressen.

Kungens ord om Noppe Lewenhaupts tragiska död

– Jag fick reda på det sent i går kväll och det är självklart en tragisk händelse som har hänt. Det är något som vi beklagar. Det är en av mina äldsta vänner och vi har haft väldigt trevligt och roligt tillsammans, sa kungen då.

LÄS MER: Se Noppe Lewenhaupts liv i bilder

Nu har det gått fyra år sedan den fruktansvärda dagen, som förändrade kungens grabbgäng på djupet. De som sörjer Noppe allra mest är förstås änkan Lee Lewenhaupt och styvsonen Leonard Taube.

Kungen sörjer sin vän Noppe Lewenhaupt

Kungen sörjer sin vän Carl Adam "Noppe" Lewenhaupt

Både kungen och drottningen är omtänksamma människor och det har fortfarande kontakt med familjen Lewenhaupt. Silvia visade till exempel sitt stöd under den första svåra tiden, efter tragedin, och ringde själv upp Lee Lewenhaupt vid flera tillfällen. Dessutom valde kungaparet att kontakta Noppes styvson Leonard och framföra sina lyckoönskningar när han gifte sig med hustrun Linnea Taube förra året.

Noppes liv och relationen till kungen

Greve Carl Adam Lewenhaupt växte upp i ett förmöget hem på Östermalm i Stockholm.

Mamma Christina Louise, var född de Geer af Leufsta och kom från Schweiz. Pappa Gösta Lewenhaupt var chef för IBM, men också kabinettskammarherre åt prinsessan Sibylla.

Familjen umgicks därför nära med kungafamiljen. Carl Adam och hans två år äldre syster Cecilia lekte med kungen och prinsessan Christina.

Svensk Damtidning träffade Noppe under en intervju 2015 då han berättade om sitt liv och relationen med kungen.

– Jag minns inte första gången en jag träffade kungen. Han har alltid funnits där, men är en förskräckligt bra vän, sa Noppe då i en stor intervju med Svensk Damtidning.

Carl Adam berättade också att han redan som barn fick smeknamnet “Noppe”.

LÄS MER: Så lever familjen Lewenhaupt i dag

LÄS MER: Linnea Taube skriver äktenskapsförord med Noppes son

Foto: TT