Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungaskandalen dras upp igen – Camilla Henemark: "Jag blir arg"

01 apr, 2022, 14:00 

Camilla Henemark talar ut i ny dokumentär.

Annons
7 saker du inte visste om kung Carl XVI GustafBrand logo
7 saker du inte visste om kung Carl XVI Gustaf

Igår släppte P3 dokumentär ett 85 minuter långt avsnitt med namnet Kungaboken och skandaldrevet. Den handlar om boken Den motvillige monarken, som fick enorm medial uppmärksamhet, och skakade om hela kungahuset. Boken som släpptes 2010 presenterade tidigare okända detaljer om kungens privatliv, och blev startskottet till en rejäl skandal.

I boken lyftes bland annat artisten Camilla Henemarks koppling till den kungliga sfären. I ljud-dokumentären beskriver hon om hur det var när boken släpptes, och hur media från hela Europa samlades utanför hennes fönster för att få tag i henne. Det var början på något som skulle visa sig följa henne ett bra tag.

Karriärren överskuggad

När boken var högaktuell intervjuades ofta Camilla Henemark, och hon bekräftade några av de påstådda händelser som det skrevs om. På senare dagar har hon varit betydligt mer sparsam med att uttala sig om den tiden, tills nu.

I P3-dokumentären gör hon det tydligt att hon tröttnat på kopplingen till kungen, och menar att en stor del av hennes karriär hamnat i skymundan.

Annons

– Det känns som att allt annat jag har gjort kommer bara i andra hand. Jag blir bara arg när jag tänker på det ibland, säger Camilla Henemark i intervjun.

"Ingen bryr sig"

Det är inte granskningen av kungen i sig som hon ställer sig emot, utan hur hennes privatliv inte har respekterats under hela händelseförloppet.

– Ingen ifrågasatte om mitt privatliv. Alla pratade bara ”åh stackars kungen, stackars kungafamiljen”. Jag har också ett liv och jag är nedsmutsad som en äktenskapsförbryterska och kommer alltid ha det med mig för evigt. Ingen bryr sig, säger Camilla Henemark i P3-dokumentär.

Och trots att det gått 12 år sedan boken, förknippas hon fortfarande med skandalen. I dokumentären uttrycker hon sig uppgivet om att någonsin kunna få bort den stämpeln, och säger att hon tror att hennes liv hade tagit en helt annan riktning om det inte vore för boken.

– Jag kommer för alltid vara en del av den här historien, säger hon.

Foto: TT

Annons