Salut för nya prinsen – kungen ändrar för Sofias skull

Prinsessan Sofia

I dag klockan 12.00 smäller det! Då firas Sveriges nyfödde prins med en kunglig salut, bland annat från Skeppsholmen i Stockholm.
Slå på ljud

Skjuter man militär salut för ett nyfött kungligt barn som visserligen är prins – men som efter kungens principbeslut om ett mer slimmat Kungahus inte är Kunglig Höghet och inte Prins av Sverige?

Inför födseln är det flera som har haft funderingar kring just detta. Men svaret är alltså ja, det bekräftar hovets informationschef Margareta Thorgren:

– Under lördagen, klockan 12.00, kommer det att skjutas salut, eftersom det har fötts en prins. Prins Carl Philips och prinsessan Sofias son ingår i successionsordningen och intar plats nummer sju. Det är bakgrunden till saluten.

Kunglig salut från Skeppsholmen Nyfött kungligt barn

Detta kan vi vänta oss i dag. Bilden togs 2015, när det sköts salut för nyfödde prins Nicolas.

LÄS MER: Prins Carl Philips hyllning till Sofia – efter agerandet på BB

Det kommer att bli 21 salutskott, med en minuts mellanrum, och det hela är strikt reglerat av det som kallas Försvarsmaktens ceremonibestämmelser, närmare bestämt i ”Instruktion för Försvarsmakten, ceremonier; Cerl FM 2010”. Där kan man läsa att det vid ”födslar inom Konungahuset” avges salut i en salutomgång om 21 skott.

Befinner du dig i centrala Stockholm vid lunchtid i dag, eller i närheten av salutstationerna i Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg och det plötsligt börjar dåna – ja då vet du alltså vad det handlar om!

Kunglig salut för Sofias och Carl Philips barn

Prins Carl Philip Prinsessan Sofia hem från BB Danderyds sjukhus Förlossningen

I dag firas detta lilla knyte med en kunglig salut.

Saluten blir därmed den första i raden av kungliga ceremonier som kommer att äga rum nu under helgen.

Under söndagen håller kungen konselj på Stockholms slott, där han avslöjar vilka namn som prins Carl Philip och prinsessan Sofia har valt åt sin son, samt vilket hertigdöme som kungen har beslutat att förära sitt åttonde barnbarn.

Sedan sammanstrålar kungen och drottningen med den nyblivne trebarnspappan prins Carl Philip vid Te Deum i Slottskyrkan, en tacksägelsegudstjänst som denna gång blir mycket coronasäkrad.

Marie Hellqvist Erik Hellqvist Slottskyrkan Te Deum

Kommer barnets mormor Marie och morfar Erik att kunna vara med? Det är fortfarande oklart.

LÄS MER: Hovets besked: Då avslöjar kungen vad den nya prinsen ska heta!

LÄS MER: Hovet: De dramatiska timmarna när prinsessan Sofia födde sin son

LÄS MER: Hetaste babynamnen: Det ska Sofias och Carl Philips barn heta

Foto: TT.