Kungen dök plötsligt upp mitt i stan: "Nästan ingen kände igen honom"

07 mar, 2022, 20:03 
AvIndra Nordemar

Under måndagen gjorde kungen något som inte hänt på över 200 år.

Annons
Har du koll på tronföljden?
Har du koll på tronföljden?

Kungen har en stående inbjudan till Svenska Akademiens veckoliga sammanträden som äger rum på torsdagar i Börshuset. Men trots det har han aldrig deltagit i ett sådant möte – förrän nu.

Faktum är att varken kungen eller åtta av hans tidigare regenter har nyttjat sin inbjudan. Den senaste monarken som närvarade vid en sammankomst var Gustaf III som också instiftade Akademien.

Kungens besök på Svenska Akademien – första på 200 år

Men även kung Carl Gustaf har intresserat sig för deras arbete och därför länge haft planer på att besöka dem. Men sedan kom pandemin i vägen.

– Jag tror att han var intresserad av hur vi arbetar, hälften av ledamöterna är ju nya i Akademien så han var kanske lite nyfiken på hur det fungerar nu, säger ledamoten Åsa Wikforss till Dagens Nyheter.

Annons

Nu han alltså varit med på det topphemliga mötet som endast Akademiens 18 ledamöter, plus kungen, får närvara vid.

Och det verkar som att det kungliga besöket var uppskattat från båda håll.

– Jag tror han gladde sig åt att det var en harmonisk grupp som träffades, säger Wikforss till DN.

Kungen på krogen – kändes inte igen

Peter Englund, en av ledamöterna, menar att den ovanliga händelsen var ytterst trevlig, och för att knyta ihop säcken avslutades dagen enligt tradition med ett restaurangbesök.

– Det var en mycket trevlig tillställning, med final på Gyldene Freden. Kungen promenerade dit till fots med ledamöterna när sammankomsten var avslutad. Nästan ingen av de vi mötte kände igen honom, skriver han till DN.

Foto: TT

Annons