Kungens ord om kriget i Ukraina behövs: ”Total tystnad hade inte gått i detta läge”

Kungens ord om kriget i Ukraina behövs: ”Total tystnad hade inte gått i detta läge”
Kolumn

Adam Ihse/TT
"Total kunglig tystnad hade inte gått i detta läge", säger Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall om kungens uttalande om kriget i Ukraina
TV: Hör kungens första ord om kriget i Ukraina
2:24

Efter reklamen: TV: Hör kungens första ord om kriget i Ukraina

(2:24)

Slå på ljud

Kriget i Ukraina fortsätter. Under måndagen uttalade sig Carl XVI Gustaf för den första gången om den svåra situationen i Europa.

– Europa befinner sig i en utomordentligt svår situation, svårare än på mycket länge. Den ryska federationen har invaderat Ukraina. Detta strider mot folkrätten och sätter grundläggande fri och rättigheter ur spel. Den humanitära katastrofen är ett faktum, sa kungen bland annat när han var på besök i Karlsborg för att överlämna ett nytt standar till Livregementets husarer.

Svensk Damtidnings chefredaktör tycker det var helt rätt av kungen att uttala sig om den ryska invasionen.

– Familjer splittras och oskyldiga dör”. Kungens ord om kriget i Ukraina kändes verkligen och att han uttalar det som så många tänker just nu betyder mycket i denna svåra tid, säger Johan T Lindwall och fortsätter:

Johan T Lindwall hyllar kungens framträdande

– De senaste åren har kungen inte dragit sig för att kommentera världsläget, trots att han riskerar att få kritik för att lägga sig i Sveriges politiska strategi. Först corona-uttalandet om att ”Sverige har misslyckats” och nu lyfter han Sveriges insatser för att hjälpa Ukraina. Helt rätt, om du frågar mig. Total kunglig tystnad hade inte gått i detta läge.

Men Johan T Lindwall framför också kritik mot kungen och hävdar att han borde ha uttalat sig i ett tidigare skede om den hemska situationen vi ser.

– Sedan om man ska vara lite kritisk skulle han kunnat brutit tystnaden tidigare. I ett sådant här kritiskt världsläge ska och måste han som statschef ta utrymme. Kungahus som Danmark och England tog sig an ämnet för flera dagar sedan. Men kanske kändes det mest naturligt för kungen att göra detta på plats i Karlsborg, samtidigt som han talade direkt till de svenska soldaterna.

LÄS MER: Kungaparet – så här privata brukar vi inte få se dem

LÄS MER: Kungen rörd vid 75-årsfirandet på slottet – se bilden

LÄS MER: Kungen förbjuder elsparkcyklarna utanför slottet: ”Säkerhetsskäl”