Kungen hängs ut i skandalboken – uppgifterna väcker ilska

Kungen har återigen blivit uthängd i bokformat. Uppgifterna väcker ilska.

Thomas Lyrevik, 65, är en före detta socialdemokratisk statssekreterare. Han är van vid att röra sig i det översta skiktet i samhället – och för två år sedan beslutade han sig för att titta närmare på monarkin.

Då gav han ut boken Den kungliga kleptokratin, en högst kritisk granskning av de kungliga finanserna. Den har nyligen kommit i en nyutgåva och återigen skapat debatt.

”Svensk monarki handlar om en familjs girighet och förmåga att upprätthålla sin position i rikets ledning och regelmässigt använda den för egen berikning. Carl XVI Gustaf, hans familj och hovet använder den svenska staten som privat kassakista", kan man läsa i boken.

Kungens ekonomi blir synad i sömmarna

Kungen och drottning Silvia

Kungen och drottning Silvia har fått sina finanser granskade.

Så här skriver DN:s ledarskribent Mattias Svensson om frågorna som Thomas bok väcker.

"Visst kan vi fortsätta att ha monarki. Men vad säger att monarken måste vara miljardär för att vara statschef, eller att hens privata tillgångar ska förvaras och underhållas på skattebetalarnas bekostnad? Visst kan monarken få bo i ett slott, men vad säger att hen måste göra det helt kostnadsfritt? Måste hen dessutom ha flera slott som mest används för att förvara den privata förmögenheten?", skriver Mattias Svensson.

"Och varför bestämmer statschefen vilka som ska få bo billigt eller gratis i hundratals andra exklusiva bostäder, särskilt som denna förmån främst beviljas personer inom hov och statsförvaltning på ålderns höst och blir ett sätt att köpa tystnad och hindra insyn?"

LÄS MER: Kungens okända ungdomskärleken – kunde ha blivit Sveriges drottning

"De har smycken för miljardbelopp"

Även i Aftonbladet har bokens tema diskuterats, där av kulturskribenten Carsten Palmær.

”Kungahusets räkenskaper är inte offentliga. Hovet kontrollerar slott, villor, våningar, konstskatter, möbler och smycken för miljardbelopp. Tillhör värdeföremålen kungen personligen eller den svenska staten? Av Lyreviks sammanställning att döma räknas de som kungens privategendom, så länge det inte handlar om att betala reparationer och underhåll. Då hamnar räkningen hos skattebetalarna.”

Thomas Lyrevik har varit tjänsteman på Finansdepartementet och statssekreterare på Kulturdepartementet.

LÄS MER: Kungens hemliga grabbgäng – Silvia tvingades säga ifrån

LÄS MER: Hemliga sällskapen runt kungen – ritualer, kvinnoförbud och maktspel

LÄS MER: Silvia har valt sida – så är relationen till svärsönerna egentligen