Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungen och drottningen framme på Solliden: Har lämnat Stockholm

10 maj, 2021, 14:05 
Kungen och drottning Silvia på Solliden.

Årets Sollidensommar har börjat och Svensk Dam kan avslöja att kungen och drottningen redan är på plats med hunden Brandie.

Annons
Kungafamiljens ALLA hem!Brand logo
Kungafamiljens ALLA hem!

I morgon händer det. Då går startskottet för årets Sollidensommar, och det blir en kickoff med självaste slottsherren vid rodret i Engelska parken.

Han och drottning Silvia är redan på plats, en efterlängtad återkomst efter denna pandemivår.

– Det är en väldigt härlig känsla när man har bilat ner och fågelsången slår emot en, sa kungen till Svensk Dam senaste gången vi träffade honom här på hans sommarslott.

Kungen Drottningen Hunden Brandie på Solliden
Kungen och drottningen befinner sig nu på Solliden – och senare i veckan kan de se fram emot en skön långhelg.

I morgon väntar alltså ett av Sollidenssommarens viktiga uppdrag: Strax efter lunch ska kungen inviga årets utställning, som visar glaskonstverk av den legendariske Bertil Vallien, en av världens mest kända glaskonstnärer.

Bertil Vallien Utställning Sollidens slott
Bertil Vallien med några av de 13 verk som han visar på Solliden i sommar.

– Han har byggt sin utställning ute i parken. Det är maffiga grejer och det är häftigt att se hans verk under bar himmel och med hela naturen som fond. Vi är helt begeistrade här! säger Pernilla Klintberg som är pressansvarig.

Annons

I Sollidenpaviljongen blir det en favorit i repris – förra årets succéutställning om kungens privata Sollidensomrar fortsätter, eftersom det var så många som missade den i fjol, på grund av pandemin.

Kungaparet om sina favoritplatser på Solliden

När de är på Solliden går kungen sin runda i trädgården varje dag. Han har alltid nya projekt på gång. Och när Svensk Dam träffade honom häromåret och frågade om hans favoritplats så behövde han ingen betänketid:

– Då tar jag stenpartiet! Eller ja, det är egentligen så lite stenparti som det kan vara, för vi har gjort om det.

Kungens favoritplats Stenpartiet på Sollidens slott
Stenpartiet, i den privata delen av slottsparken. Här brukar kungen sitta och filosofera på stenbänken som skymtar till höger.

– Det ska ju vara mycket torra örter och den typen av blommor, men vi har dragit fram vatten så det är verkligen något helt annat, en egen konstruktion. Men det är ett väldigt, väldigt fint rum. En egen oas. Och det är alltid stilla, för vinden blåser liksom över.

Annons

– För mig är det holländska trädgården, sa drottning Silvia.

– Det är vår rosenträdgård här på Solliden, med fantastiskt många fjärilar! Den kallas holländska för att drottning Victoria fick den i 60-årspresent av drottning Vilhelmina av Holland. Vi försöker hålla alla rosorna vid liv, men måste hela tiden komplettera med nya. Klimatet här är ju lite tufft.

Prins Gabriel och prins Alexander på Solliden
Prins Gabriel och prins Alexander. Två av kungaparets åtta barnbarn på Solliden, sommaren 2018.

Solliden öppnar onsdag 12 maj. Öppet dagligen från kl 11.00. Mer info på solliden.se.

Foto: TT, Pernilla Klintberg/Sollidens slott, Prinsparet/Instagram, Sollidens slott.

Annons