Kungen och Silvia bryter isoleringen – fångas på bild

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia åkte nyligen till Stenhammar slott utanför Flen för att skydda sig mot coronaviruset. Nu är kungaparet tillbaka i Stockholm.

I mitten av januari meddelade hovet att kung Carl Gustaf och drottning Silvia tillfälligt residerar på Stenhammars slott utanför Flen.

– Nu befinner de sig liksom i våras på Stenhammars slott under en period. Detta då pandemin fortsatt vilket innebär att de håller sig mer eller mindre i karantän, sa hovets informationschef Margareta Thorgren då.

LÄS MER: Kungaparets hemliga resa – mitt i pandemin

Nu tycks kungaparet dock vara tillbaka i Stockholm igen. Under onsdagen, den 27 januari, deltog Carl Gustaf och Silvia på minnesdagen för Förintelsens offer.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia hedrar offren

På grund av pandemin är årets ceremoni digital. Minnesstunden inleddes dock med en fysisk närvaro av vår kung och drottning.

På video kan man se hur kungaparet ledsagas av förintelseöverlevaren Tobias Rawet och Aron Verständig, ordförande i judiska församlingen, längst minnesmonumentet som ligger bredvid Stockholms stora synagoga.

Väl där lägger vårt kungapar ner varsin sten. Både kung Carl Gustaf och drottning Silvia ser märkbart medtagna ut.

Det är en tradition att kungafamiljen hedrar Förintelsens offer på minnesdagen. Även om det i år sker i mindre form är budskapet lika viktigt. Vi får aldrig glömma.

Drottning Silvia

Om minnesdagen för Förintelsens offer

Den 27 januari uppmärksammas den internationella minnesdagen för Förintelsens offer, samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag i Sverige.

LÄS MER: Paret Westlings relation till kungafamiljen – så är den egentligen

LÄS MER: Hemma hos Carl Philip och Sofia på Villa Solbacken

LÄS MER: Hemligheten bakom namnvalet: Så fick kungabarnen sina namn

Foto: Kungliga Hovstaterna/Karl Gabor