Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungen och Silvia i chock efter avslöjandet om prins Daniel: "De såg"

02 maj, 2024, 05:00 
Händelsen som förändrat allt för kronprinsessan Victoria.
Annons

Idag är det svårt att föreställa sig hur vårt kungahus sett ut utan den plikttrogna och stolta prins Daniel.

Men för ett par år sedan var det inte många som ens kunde föreställa sig hur bra allting skulle bli för Victoria och Daniel – för allt började ju med en enorm chock.

Ewa och Olle Westlings privata liv i Ockelbo – beslutet för Victoria & DanielBrand logo
Ewa och Olle Westlings privata liv i Ockelbo – beslutet för Victoria & Daniel

Prins Daniel om kärleken till kronprinsessan Victoria

När det började viskas om vem som kunde bli kronprinsessans stora kärlek, och således vår nya prins, hoppades många på europeiska prinsar eller förmögna män i societén.

Istället var det gymägaren Daniel Westling från Ockelbo som fångade Victorias hjärta. Han var hennes PT på hans eget gym i Stockholm, och så småningom förvandlades vänskapen till gnistor. Gnistor som skulle förändra Daniels liv för alltid.

Annons

– När man blir kär följer man hjärtat och tänker inte igenom allt. Det vore väldigt ocharmigt och trist om man tänkte för långt fram, jag var nog väldigt i nuet och kände att det var väldigt rätt, har han sagt till Arbetarbladet.

Men det var inte bara för Victoria och Daniel att skrika ut sin kärlek för hela världen – tvärtom. De höll länge sin relation hemlig, och träffades i smyg borta i Ockelbo och i Daniels lägenhet.

Daniel Westling 2002
Daniel Westling långt innan han blev kunglig.Aftonbladet/TT

Kungaparets chock efter avslöjandet om prins Daniel

När det började uppdagas vem Victorias nya pojkvän var, var motståndet stort. Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall:

Annons

– Han gick i shorts, bar militärbyxor, hoodies, keps. Han kunde inte klä sig och alla gnällde på att han var från Ockelbo. Han kallades i Victorias vänkrets för ”Bonden från Ockelbo”. Otroligt taskigt.

Ja, till och med kungen och Silvia tappade hakan när de fick veta om Daniel Westling. I en ny intervju med Aftonbladet berättar historiken och Svensk Dams krönikör Herman Lindqvist:

– Hennes föräldrar var chockade först, men de såg att det här var något de inte kunde göra något åt. Carl Gustaf hade ju blivit kär i en icke kunglig person och vågade inte berätta det för sin farfar, det hade gått åt helvete. Men det tog lång tid innan resten av hovet accepterade Daniel. De är strålskadade av den kungliga utstrålningen. De sa ”Ockelbo, hö hö. Han kommer aldrig bli kunglig höghet”, men undan för undan fick de ge sig.

Man brukar säga att det blev sju svåra år för Daniel innan vinden vände för honom, och Victoria fick kämpa hårt för sin kärlek. Och som sagt, idag är det ju svårt att föreställa sig Victoria och kungafamiljen utan honom.

– Daniel har tillfört en vitalitet till det svenska kungahuset, där man har blandat det blåa blodet med vanligt blod, som man brukar säga. Han är en kille med båda fötterna på jorden och har tillfört en trygghet till Victoria. Jag tror aldrig hon hade känt sig så trygg som hon gör idag om det inte varit för Daniel, säger Johan T Lindwall.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel dansar bröllopsvalsen vid middagen på Stockholms slott
Slutet gott – allting gott.ANDERS WIKLUND / TT

Foto: TT

Annons