Kungen om förlusten: ”Fruktansvärt, eländes elände – vi pratar om miljardbelopp”

Drottning Silvia och kungen

Kungen berättar om katastrofen som lett till stora pengaförluster.

Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 16?
Slå på ljud

Kungen är en sann friluftsvän. Det är när han befinner sig i skog och mark som vår snart 75 år gamle regent enklast hittar till harmonin.

Och hans majestät är djupt engagerad i skogens välmående. Han är officiell beskyddare för Föreningen Skogen och har fört skogssektorns talan sedan 1970-talet.

Kungen om den stora förlusten: "Fruktansvärt – eländes, elände"

Drottning Silvia och kungen

Drottning Silvia och kungen brukar promenera i skogen på tu man hand.

I podcasten Värvet, där kungen ställt upp i en exklusiv intervju inför sin födelsedag, pratar kungen om sin stora kärlek till skogen. Han liknar en stor urskog vid en mäktig katedral, underbar att vistas i och begrunda.

Men skogen lever farligt i dessa dagar. Kungen har under sitt arbete för skogssektorn stött på granbarkborren, insekten som innebär en plåga för många i vårt land.

– Det är många som lider under den förfärliga barkborrren. De har varit extra elaka de här åren, det har gått skog för mångmiljardbelopp, och ofta drabbar det skogsägare som ser sitt kapital försvinna. Det är fruktansvärt, säger kungen i Värvet.

– Det är eländes, elände.

Så här beskrivs granbarkborren av organisationen Skogssällskapet:

"Den är liten, luden och orsakar skador för mångmiljonbelopp. Vid första anblicken ser granbarkborren ganska harmlös ut, men under sommaren 2018 och 2019 har den skadat eller dödat uppskattningsvis tio miljoner kubikmeter granskog."

"Får hoppas att det dör ut"

Kungen lider med alla skogsägare som råkat ut för granbarkborren. De tvingas ofta rensa upp bland sina träd för att hindra spridningen.

– Det kan drabba områden som man inte tänkt avverka och i fel åldersklass. Man får inte ut skogsvärdet som det normalt skulle representera. Det är väldiga ekonomiska problem. Det är väldigt besvärligt, säger kungen.

– Man får hoppas att det dör ut. Det finns fällor, men fällorna innehåller kemikalier som kan dra dit granbarkborrar från annat håll. Man får hoppas på kyla, eländigt väder.

LÄS MER: Unik inblick! Kungafamiljens privata fotoalbum

LÄS MER: Okända relationerna i Europas kungahus

LÄS MER: Lämnade hovet och försvann – det gör de idag

LÄS MER: Bakom kulisserna – så firar kungafamiljen jul