Kungen opereras – läkarens stora förvirring inför ingreppet

20 feb, 2023, 09:12 
Kungen
Foto: Mikael Fritzon / TT / kod 62360

Kungen genomgår en hjärtoperation – men nu är läkarna förvirrade.

Annons

Kung Carl Gustaf gjorde oss alla oroliga när hovet plötsligt gick ut med ett meddelande i förra veckan. Vår alltid så kärnfriske monark har råkat ut för så pass allvarliga besvär att han behöver en hjärtoperation.

Kungens första ord om hjärtoperationen – Svensk Dam på plats i Jönköping
Kungens första ord om hjärtoperationen – Svensk Dam på plats i Jönköping

"På inrådan av H.M. Konungens livmedikus genomgår H.M. Konungen ett kirurgiskt ingrepp måndagen den 20 februari 2023. Det utförs genom så kallad titthålsteknik i hjärtområdet", kunde man läsa i pressmeddelandet.

Snåriga formuleringar för en lekman. Men tydligen även för proffsen. Karin Schenk-Gustafsson är seniorprofessor i kardiologi på Karolinska institutet och därmed en av de absolut kunnigaste i hela Sverige inom området hjärtsjukdomar.

Recept.se Nyhetsbrev

Stor förvirring inför kungens operation – läkaren ställd

Men hon blir ställd när hon läser hovets pressmeddelande. Hon tycker att det är vagt formulerat.

Annons

– Jag har pratat med några kolleger om det. Att det är ett så konstigt uttryck. För det står titthålsoperation intill eller bredvid hjärtområdet. Då blir man förvirrad om man är hjärtdoktor. Jag har svårt att veta vad det är för någonting, säger Karin till Expressen.

– Jag tror att det är en luring. Så vi får väl vänta och se vad det är.

Kungafamiljens livmedikus Viveka Frykman Kull ska vara med under operationen. Hon är högsta ansvariga för kungens hälsa och en väldigt respekterad representant för sitt fält.

– Viveka Frykman är en väldigt duktig doktor. Kungen är i goda händer, säger Karin Schenk-Gustafsson.

Viveka kommer också att övervaka kungens rehabilitering när operationen väl är avslutad. På henne låter det som att återhämtningen kommer att gå relativt smidigt.

Annons

– Han har blivit rekommenderad ett par veckor för att vila och ta det lite lugnt, så hoppas vi att han snart ska vara tillbaka igen, säger Viveka till TT.

Samtidigt ska man inte underskatta hur ett sådant ingrepp kan påverka kroppen. Som det står i "Vägen tillbaka – en broschyr för dig som hjärtopererats":

"Att gå igenom en stor hjärtoperation är både omvälvande och ansträngande. Det kan hända att du inte känner igen dina egna reaktioner, att du blir trött, har ont och känner oro för hur livet ska bli efter operationen."

Annons