Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Läkarens avslöjande om kungens operation "Kommer vara med"

20 feb, 2023, 07:30 
Kung Carl Gustaf

Kung Carl Gustaf hjärtopereras 20 februari 2023. Här är allt vi vet om ingreppet så här långt.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Kung Carl Gustaf hjärtopereras idag efter inråd av läkare, det meddelade hovet förra veckan.

"På inrådan av H.M. Konungens livmedikus genomgår H.M. Konungen ett kirurgiskt ingrepp måndagen den 20 februari 2023. Det utförs genom så kallad titthålsteknik i hjärtområdet."

Kungens första ord om hjärtoperationen – Svensk Dam på plats i JönköpingBrand logo
Kungens första ord om hjärtoperationen – Svensk Dam på plats i Jönköping

Kungens läkare om hjärtoperationen "Se till att han mår bra"

Monarken ska genomgå en titthålsoperation under dagen. Kungens hjärtläkare Viveka Frykman-Kull berättade om kungens operation i korthet förra veckan:

– Kungen ska genomgå ett kirurgiskt ingrepp och det kommer att vara en kateteroperation. Så det är inte frågan om någon öppen kirurgi.

Hon fortsätter:

– Min uppgift är att se till att han mår bra och får en så bra vård som möjligt. Men så mycket mer kan jag inte säga. Kungen har ju samma rätt till patientsekretess som alla andra, sa hon till Svensk damtidning.

Under måndagen framkommer det att kungens läkare kommer närvara i operationssalen:

– Jag kommer vara med under operationen, på plats. Men jag uttalar mig inte om vem som gör vad under operationen. Jag kommer vara med på platsen som kungens livsmedikus, säger hon till Expressen.

Annons

Hovet om kungens hjärtoperation

Hovets informationschef Margareta Thorgren har bekräftat att kronprinsessan inte kommer ta över som riksföreståndare under tiden.

– Nej – det är inget behov av riksföreståndare på grund av ingreppets karaktär, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Dam.

Så går ingreppet på hjärta till

Stefan James är överläkare och professor inom karidiologi. Han berättar för Svensk damtidning att det går att genomföra titthålsoperation på hjärta på flera olika sätt.

– Man går ju in i hjärtat med kateter på olika sätt, många operationer görs så. De som är vanligast är sådana mot kärlkramp där man vidgar ett kranskärl som är trångt vilket leder till kärlkramp eller hjärtinfarkt.

Han fortsätter:

– En annan vanlig operation är mot rytmstörningar. Förmaksflimmer är det vanligaste, att hjärtat slår oregelbundet. Då går man in i hjärtat så påverkar man elektriska överledningen så att man kan slippa rytmstörning. Det är en väldigt vanlig operation.

Annons

– En tredje relativt vanlig är att man byter ut en hjärtklaff. Det är en lite större åtgärd som man har lite besvär med idag.

Kungen om sin hjärtoperation "Toppen"

Kungen besökte Jönköpings län som en del av jubileumsturnén för att fira kungens 50 år på tronen. Då gjorde han ett uttalande om sin operation.

När kungen får frågan hur han mår inför operationen nästa måndag svarar han kort och gott:

– Det känns toppen.

Kronprinsessan Victoria om kungens hjärtoperation

Kungens äldsta dotter kronprinsessan Victoria har uttalat sig om sin pappas operation från andra sidan jorden. Hon berättar att hon känner sig trygg med det ingrepp som är planerat:

– Det är väl tyvärr sånt som i bland behöver ske. Men personligen känner jag mig väldigt trygg med att pappa kommer att vara i goda händer. Och jag är tacksam för den hjälp som man faktiskt kan få i Sverige, säger kronprinsessan på besök i Sydney enligt Expressen.

Foto: TT

Annons