Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungen skämmer bort Sofia – presenten för 40 miljoner kronor

03 aug, 2023, 10:00 
Felicia Plåt
Sofia och kungen
Kungen skämde bort sin svärdotter. Foto: TT

Prinsessan Sofia fick en minst sagt fin present av sina svärföräldrar.

Annons

Prinsessan Sofia har varit en del av den svenska kungafamiljen i ungefär ett decennium. Hon och Car Philip blev kära under 2010 och förlovade sig under 2014. Det var många som var glada att prinsen äntligen hade träffat sin prinsessa. Men passade hon verkligen som en prinsessa?

Silvias och Madeleines frånvaro väcker frågetecken – inför Victorias stora dagBrand logo
Silvias och Madeleines frånvaro väcker frågetecken – inför Victorias stora dag

Sofia fick kämpa sig till toppen

Det var många som var skeptiska över paret på grund av Sofia förflutna. Skulle hon vara lämplig och kunna anpassa sig till den kungliga livsstilen? Det kunde hon!

Under åren har hon gång på gång bevisat att hon är en riktig prinsessa. Hon har verkligen tagit sig an rollen ordentligt och gått in helhjärtat för att representera det svenska kungahuset, både vid officiella sammanhang och privata.

Annons

Idag är hon mångas favorit i den svenska kungahuset, och även kungen och drottningen ville visa sin uppskattning till Sofia.

Kungen och drottningens fina gåva till Sofia

I bröllopspresent fick hon nämligen en väldigt speciellt gåva från kungen och drottningen, nämligen en nyskapad tiara.

Sofia
Här bär hon den fina tiaran.

Unde sitt bröllop hade hon ett vackert diadem med gröna smaragder, som hon klädde i väldigt väl. Hon har fortsatt däre diademet vid olika tillfällen, som under en galamiddag 2017. Men denna gången såg det annorlunda ut. De gröna smaragderna hade bytts ut till diamanter.

– Det är prinsessans bröllopsdiadem som har gjorts om. Det är helt enkelt tillverkat så att det går att ändra utseendet på, sa hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning i samband med händelsen.

Annons

Sajten Jewellery lät experter värdera olika kungliga smycken och se vad de är värda. Bland annat har de sett till Sofias diadem och hon hamnade på 21:a plats, med ett uppskattat värde på 40 miljoner kronor. Kungen och drottningen ville verkligen skämma bort sin nya svärdotter.

Drottningens diadem för 8,5 miljoner

Sofias diadem blev det högs värderade av de svenska smyckena. Därefter kom Kamédiademet som burits både av drottning Silvia och kronprinsessan Victoria på deras bröllopsdagar värderades till 8,5 miljoner kronor.

– Det var lätt att önska att också kronprinsessan Victoria skulle bära det. Dels för att hon gifte sig samma dag som vi gjorde. Men också för att även hon skulle känna att det var ett bra omen. Det passade så fint. Men precis som alla äktenskap så är det också väldigt skört, väldigt delikat. Det röda guldet är så mjukt, och så pärlorna, man måste vara väldigt försiktig med det, har drottning Silvia tidigare sagt om kamédiademet i SVT:s dokumentär Kungliga smycken.

Annons