Kungen tvingas betala miljonbelopp efter kvinnoskandalen

Kung Juan Carlos

Kungen har dragits in i en smutsig skandal – och tvingas nu betala miljonbelopp som straff.
Slå på ljud

Juan Carlos rykte har dragits rejält i smutsen den sista tiden.

En megaskandal som skakade om hela den spanska monarkin tvingade honom att lämna Zarzuela-palatset i Madrid, hans hem sedan 58 år tillbaka. I ett officiellt brev riktat till sin son, den nuvarande kungen Felipe, meddelade kung Juan Carlos att han fattade sitt beslut för monarkins bästa.

Kungen i stor skandal – tvingas betala miljonbelopp

Juan Carlos

Juan Carlos kvinnoaffärer har dragit skam över det spanska kungahuset.

Kungen misstänks för att ha tagit emot runt 65 miljoner euro, motsvarande 669 miljoner kronor, av det saudiska kungahuset utan att betala skatt. Pengarna ska först ha överförts till ett konto i Panama och sedan till en “stiftelse” driven av Juan Carlos älskarinna Corinna Zu Sayn Wittgenstein.

Nu har Juan Carlos börjat en lång och hård väg mot upprättelse. I veckan betalade han tillbaka fyra miljoner euro till den spanska staten.

Den här summan ska bland annat täcka flygresor som Juan Carlos tog emot som betalning, utan att betala inkomstskatt.

Tidigare har Juan Carlos betalat en mindre summa som också ska fungera som försenad inkomstskatt. Då handlade det om ett slags arvode som han fått från en mexikansk affärsman vid namn Allen Sangines-Krause.

Har tvingats in i exil

Juan Carlos har flytt till Abu Dhabi och har hållit en väldigt låg profil sedan skandalen uppdagades. Han har fått besök från sina döttrar och hans barnbarn prinsessan Leonor och prinsessan Sofia har ringt för att höra hur det är med farfar, men kungafamiljen aktar sig för att prata om honom offentligt.

Samtidigt har hans älskarinna Corinna ställt upp i flera intervjuer.

– Vår första dejt var på sommaren. Vi skrattade alltid mycket. Vi klickade kring så mycket, och vi hade många gemensamma intressen: politik, historia, mat, vin, har Corinna sagt.

LÄS MER: Unik inblick! Kungafamiljens privata fotoalbum

LÄS MER: Okända relationerna i Europas kungahus

LÄS MER: Lämnade hovet och försvann – det gör de idag