Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Kungens beslut för familjen – de får inte vara med

Kungens beslut för familjen – de får inte vara med

Kungen har fattat ett beslut som drabbar vissa i kungafamiljen.
Så blir Oscars liv efter kungens beslut
0:56

Efter reklamen: Så blir Oscars liv efter kungens beslut

(0:56)

Slå på ljud

Kungen förvånade många hösten 2019. Då meddelade plötsligt hovet att vår statschef beslutat att skala ner kungahuset.

Prinsparets barn samt prinsessan Madeleines och Chris O'Neills barn fråntogs sina titlar. Endast kronprinsessbarnen, prinsessan Estelle och prins Oscar, skulle kallas för Kungliga Högheter framöver.

Kungen fråntog barnbarnen deras titlar

– Tidigare i år fattade jag ett beslut om att avgränsa det som kallas Det Kungliga Huset. Beslutet innebär att det görs tydligt vilka inom den kungliga familjen som i framtiden kommer att agera som officiella representanter för Sverige. För mig är detta ett sätt att klargöra vilka förväntningar som finns, sa kungen i sitt jultal samma år.

– Det kan förhoppningsvis vara till hjälp när mina barnbarn så småningom ska staka ut sin egen framtid. Men, till den dagen är det långt kvar.

Kungafamiljen

Men var är resten av barnbarnen?

Igår kunde vi verkligen se effekten av kungens beslut. Kungahuset presenterade sin nya hemsida och där gör man väldigt tydligt skillnad på kungens olika barnbarn.

På familjebilden under fliken Kungliga huset ser vi Oscar och Estelle, men inga andra av prins- eller prinsessbarn. Det är för att tydligt markera vilka som tillhör den innersta kretsen.

Herman Lindqvists tydliga varning inför framtiden

Både Carl Philip och Madeleine har ställt sig bakom beslutet, men det finns en oro för att kungens kursändringar kan orsaka splittringar inom familjen längre fram. Det har Svensk Damtidnings kungliga expert Herman Lindqvist förutspått i en krönika.

"Ut åkte sex barnbarn. Vi lever i en tid då de flesta av dessa barn inte kommer att märka någon större skillnad då de är vuxna", skriver Lindqvist om kungens beslut.

"Kanske de kan bråka på kusinträffar. Kanske någon blir irriterad vid högtidliga ceremonier på slottet, då hen märker att vissa kusiner går före och sitter lite finare, för så är det enligt det kungliga protokollet".

LÄS MER: Silvia och familjesjukdomen – planen med kungen: "Viktigt"

LÄS MER: Kungens okända ungdomskärlek – kunde ha blivit Sveriges drottning

LÄS MER: Hemliga spelet bakom kungaparets vaccinering

LÄS MER: Kungafamiljens värsta kris någonsin – spelet bakom avslöjas