Kungens beslut på Alexanders födelsedag – gör skillnad på barnbarnen

Kungen och prins Alexander

Prins Alexander fyller fem – och idag visar kungen att han gör skillnad på sina barnbarn.

Prins Alexander fyller fem! Det har pappa och mamma, prins Carl Philip och prinsessan Sofia, självfallet högtidlighållit med en ny bild på prinsparets officiella Instagram-konto.

"Idag firar vi vår charmiga, nyfikna och busiga 5-åring", skriver Carl Philip och Sofia i ett gulligt meddelande under den nya födelsedagsbilden på Alexander.

Prins Alexander fyller år – kungen gratulerar inte officiellt

Kungen och prins Alexander

Kungens beslut påverkar prins Alexander.

Men om ni väntar er en liknande gratulation publicerad på hovets hemsida eller på hovets sociala medier, då får ni tyvärr vänta förgäves.

Och det är Alexanders egen farfar kung Carl Gustaf som står bakom det beslutet.

Anledningen till att Alexander inte kommer att gratuleras via hovets kanaler är att kungafamiljen har krympt. I alla fall i en officiell bemärkelse.

– Beslutet innebär att det görs tydligt vilka i den kungliga familjen som agerar som offentliga representanter för Sverige, sade kungen när han själv kommenterade saken i sitt jultal.

– För mig är detta ett sätt att klargöra vilka förväntningar som finns. Det kan förhoppningsvis vara till hjälp när mina barnbarn ska staka ut sin egen framtid.

Beslutet påverkar även Alexanders bröder, prins Gabriel och prins Julian, och kusinerna prinsessan Lenore, prinsessan Adrienne och prins Nicolas.

Men detta är inget som skapat någon konflikt inom kungafamiljen.

"Kommer att ge våra barn större valmöjligheter"

Så här lät det när Carl Philip pratade med SVT efter att kungen kommunicerat sitt beslut.

– Det här kommer att ge våra barn större valmöjligheter i sitt liv, de kan välja utbildning eller jobb, sa Carl Philip då.

– Det här är något vi har haft en diskussion om väldigt länge om i familjen, så klart. Alla medlemmar i familjen blir ju påverkade på ett eller annat sätt.

Dessutom har kungen och drottning Silvia självklart sett till att gratulera sitt barnbarn utanför de ceremoniella sammanhangen.

LÄS MER: Hemliga spelet bakom Sofias gravidbesked

LÄS MER: Så blir prinsessan Sofias gravidliv – och förlossning

LÄS MER: Läckta dagboken avslöjar – Sofias hemliga partyliv