Kungens galna vrålåk – lyxiga beslutet med Silvia

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia

Kungens bilsamling är enormt värdefull.

20 underbara julbilder på kungafamiljen vi aldrig glömmer!
1:49

Efter reklamen: 20 underbara julbilder på kungafamiljen vi aldrig glömmer!

(1:49)

Slå på ljud

Lagom till kung Carl Gustafs 74-årsdag anlände regentens present till sig själv: en BMW M8 Competition Coupé med 625 hästkrafter och en prislapp på 1,7 miljoner kronor, rapporterade bilsajten Bytbil.

Det fartfyllda beslutet gick helt i linje med Carl Gustafs stora bilintresse. Sedan tidigare äger han en anrik AC Cobra från 1966, en Shelby Mustang, DeTomaso Pantera Ferrari 599 GTB och en Porsche 911 Targan.

– Jag tycker det är väldigt skojigt att åka bil, det bästa jag vet. För mig är det kanske en frihet, jag styr ju dit jag vill, har kungen sagt i podcasten Värvet.

Kungen och BMW M8

Kungen i sin BMW M8, som han införskaffade strax innan sin födelsedag för två år sedan.

Janerik Henriksson/TT

Så mycket är kungens bilsamling värd

Att kungen gillar att sätta igång vrålåken och ge sig ut på vägarna är inget nytt. Han och drottning Silvia fattar ofta lyxbeslutet att upptäcka Europa och har för vana att ta bilen till flera av destinationerna.

Och kungen har som sagt en hel del bilar att välja mellan. Det behöver inte nödvändigtvis vara den relativt nya BMW:n som gasar från 0-100 på 3,2 sekunder och har en toppfart på över 300 kilometer i timmen.

Det oerhörda bilvurmandet sträcker sig dessutom långt bak i tiden och samlingen är högst värdefull. Enligt Dagens PS äger kungen bilar till ett värde av 25 miljoner kronor – vilket inte alla kan skryta med.

Exklusivt! Kungens vansinnesfärd i lyxbilen – ögonvittnet berättar

Vittnet: ”Han körde om mig”

Ibland får man även en glimt av kungen i sina vrålåk – och ibland går det väldigt fort. I augusti förra året skymtades den blåa BMW:n på E22, med ett entourage av livvakter som körde bakom honom.

Ett vittne kände genast igen bilen. Personen uppgav att han själv körde för fort på vägen där det rådde en maxhastiget på 90 kilometer, men ändå såg han kungen närma sig i backspegeln och köra om.

– Jag låg säkert på 115 kilometer i timmen, men han körde om mig så han körde ju fortare. Uppskattningsvis kanske han låg på 125 kilometer i timmen, sa personen till Svensk Damtidning.

Carl Philips bilintresse

Ja, kungen har onekligen en faiblesse för snabba bilar! Intresset delar han dessutom med prins Carl Philip, som tävlat som professionell rallyförare i STCC för Volvo Polestar Racing.

– Det är svårt att förklara, för det är så många delar som är roligt. Först och främst är det kul att köra fort, kul att behärska bilen och även tävlingsmomentet, sa Carl Philip till Expressen inför tävlingssäsongen 2017 och fick frågan om hans föräldrar var oroliga:

– Både ja och nej. Min mor kan känna sig sig orolig bland. Men det behöver hon inte vara. Jag har sagt det flera gånger tidigare, säkerheten är väldigt hög.

Prins Carl Philip

Prins Carl Philip under invigningen av Rally Sweden 2020, där han fick åka med flerfaldige världsmästaren Sébastien Ogier, Frankrike runt sträckan på Färjestadtravet.

Micke Fransson/TT

Foto: TT