Kungens gåva till prinsessan Sofia – värd 40 miljoner kronor

Kungens gåva till prinsessan Sofia – värd 40 miljoner kronor

Fredrik Sandberg/TT

Kungen sparade inte på krutet när det skulle väljas ut en gåva till prinsessan.

Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 43?
Slå på ljud

När Sofia blev en del av den svenska kungafamiljen för ungefär ett decennium sedan fanns det en del som var skeptiska, skulle hon passa in och kunna anpassa sig till den unika livsstilen som kunglighet?

Sedan dess har hon bevisat gång efter annan att det inte är några som helst problem. Prinsessan Sofia gav sig verkligen in helhjärtat i sin roll som representant för det svenska kungahuset och nu är hon en självklar del av familjen både vid de allra mest officiella tillfällena och i det privata.

För att visa sin uppskattning till sin svärdotter fick hon en alldeles nyskapad tiara i bröllopspresent av kungaparet.

Prinsessan Sofias diadem i olika utföranden

Hon bar det vackra diademet vid sitt bröllop, och sedan dess har vi sett henne använda det flera gånger om, dessutom i olika utföranden.

prinsessan sofia

När hon gifte sig var diademet prytt med smaragder, men de går att byta ut.

TT

När hon dök upp på en galamiddag 2017 såg diademet plötsligt helt annorlunda ut. De nio smaragderna som prydde topparna på diademet hade bytts ut mot diamanter.

– Det är prinsessans bröllopsdiadem som har gjorts om. Det är helt enkelt tillverkat så att det går att ändra utseendet på, sa hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning i samband med händelsen.

Tiaran har nu uppmärksammats av sajten Jewellery, som låtit experter värdera några av de mest spektakulära kungliga smyckena och sammanställt de hela till en lista. På 21:a plats hittar vi prinsessan Sofias diadem, till ett uppskattat värde om nästan 40 miljoner kronor!

Drottning Silvias kamédiadem på andra plats

Den blir då högst värderad av de tre svenska smycken som kom med på listan. Kamédiademet som burits både av drottning Silvia och kronprinsessan Victoria på deras bröllopsdagar värderades till 8,5 miljoner kronor.

kronprinsessan victoria

Victoria och Daniel under bröllopsmiddagen. Hon bar det anrika kamédiademet.

– Det var lätt att önska att också kronprinsessan Victoria skulle bära det. Dels för att hon gifte sig samma dag som vi gjorde. Men också för att även hon skulle känna att det var ett bra omen. Det passade så fint. Men precis som alla äktenskap så är det också väldigt skört, väldigt delikat. Det röda guldet är så mjukt, och så pärlorna, man måste vara väldigt försiktig med det, har drottning Silvia tidigare sagt om kamédiademet i SVT:s dokumentär Kungliga smycken.

Madeleines diadem som hon bar på sin bröllopsdag och räknas som hennes privata värderas till 2 miljoner kronor.

LÄS MER: Drottning Margrethes sorgliga hemlighet: "Led av sjukdomen i flera år"

LÄS MER: Charlenes oro efter Alberts festkväll – sågs med världsstjärnan Sharon Stone

LÄS MER: Glädjebeskedet till Madeleine – nu kan hon och Chris andas ut