Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens hemliga projekt avslöjat – ska medverka i film

21 maj, 2022, 09:30 

Nu står det klart – kungen ska skildras i dokumentärfilm på bio.

Annons
3 kungliga snackisar från vecka 20!Brand logo
3 kungliga snackisar från vecka 20!

Ett historiskt filmprojekt är i full gång och huvudrollen har ingen mindre än vår kung Carl XVI Gustaf!

En närgången dokumentärfilm om vår statschef har spelats in under ett år, och avslöjades av regissören Karin af Klintberg under SF Studios pressträff i Cannes på lördagen, rapporterar Dagens Nyheter.

Spelats in i ett år

Filmen är ett projekt som arbetats fram under en lång period, och har alltså hittills spelats in i ett helt år. 2023 beräknas produktionen vara klar, och regissören Karin af Klintberg berättar att hon följt vår kung nära.

– Jag har alltid stor respekt för dem jag intervjuar, jag vill porträttera med värme och samtidigt fånga det säregna och mänskliga. Det gäller även när jag intervjuar kungen, säger hon.

Hon har träffat kungen både i mer officiella och formella sammanhang, men också avslappnade mer ovanliga former.

Dokumentärfilmen kommer som sagt bli historisk, då det är den enda som gjorts om en svensk kung medan han fortfarande är vid livet. Och kungen har ännu en historisk milstolpe framför sig som kommer filmas, nämligen hans 50-års jubileum som regent nästa år.

Biopremiär nästa år

Filmen är ett prestigefullt och svårt uppdrag, som krävt år av förberedelser. Det tog hela två år innan hovet gick med på att låta filmen produceras.

Annons

Att det blev just journalisten och regissören Karin af Klintberg som fick det anrika uppdraget kan bero på hennes gedigna CV och erfarenhet. Hon är prisbelönt för både hennes arbete som regissör men också som journalist.

– Jag vill ta mig an samtiden med humor och värdighet, och det tror jag passar för en film om en monark också. Vi är som två olika arter jag och kungen, han från en icke känslostyrd fyrtiotalistgeneration och jag från en mer integritetslös sjuttiotalistgeneration. Jag vill komma nära. Han vill hålla mig på avstånd. Den dansen tror jag blir en del av filmen, säger Karin af Klintberg.

Om allt går enligt plan får vi se vår kung på vita duken redan den 24 februari 2023, rapporterar Dagens Nyheter.

– Hur filmen ska sluta? Inte en aning. Det är inte en helt lätt person att intervjua. Kungen är ingen lök som går att skala lager för lager. Men rätt vad det är skymtar människan fram – och det är de ögonblicken jag vill ta vara på i filmen, säger Karin af Klintberg.

Foto: TT

Annons