Kungens ilska – har portat vännerna från jaktresan efter snedstegen

22 feb, 2023, 18:00 
Kungen
Kungen fick nog – och portade sina egna vänner.
Annons

Journalisten Åsa Linderborg har i dokumentärserien Kungen med två ansikten granskar vår statschef ända in på skinnet. I avsnitt fyra väljer Åsa att titta närmare på pengarna och makten kring kungahuset.

Hårda orden om kungens ilska efter snedstegen: ”Högpotent maktutövning”
Hårda orden om kungens ilska efter snedstegen: ”Högpotent maktutövning”

Så här lyder avsnittsbeskrivningen:

"Kungen är Sveriges statschef men behöver inte redovisa vad han äger och hur han använder apanaget. Hur rik är kungen, vilken makt har han och hur ser hans privilegier ut?".

Recept.se Nyhetsbrev

Kungen sätter ned foten – portar vänner från jakten

Åsa lägger bland annat fokus på kungahusets kopplingar till näringslivet. Ni kanske minns kontroversen kring en viss swimmingpool? Wallenbergföretaget Investor gav drottning Silvia just en sådan, värd sju miljoner kronor, i 50-årspresent. Det här ledde till anklagelser om vänskapskorruption.

Annons

Gåvan försvaras dock i programmet. För försvaret står ingen mindre än vår chefredaktör, Johan T Lindwall.

– Om nu Wallenberg vill ge Silvia en swimmingpool... vad är grejen? De är vänner. Wallenberg är rik och äger en massa företag, det är alltid en gråzon. Men när de kommer med poolen, ska Silvia säga nej då? För att det blir helt fel, för att det blir en muta? Jag orkar inte det där, säger Johan T.

"Gör man fel slår det till"

Jan Scherman, före detta vd för TV4, kommer in på en annan sorts makt när han intervjuas i programmet. Han menar att människor med inflytande i olika sektorer i samhället ofta vill stå på god fot med kungen. Det här är något som kungen utnyttjar för att styra dem, påstår Jan.

– Informell makt, det är den vassaste maktutövningen av dem alla. Den bubblar i systemet. Gör man fel, granskar kungen, då slår det där till. Jag har själv hört när jag talat med människor i kungens närhet, att när man gör uttalanden som inte fallit kungafamiljen i smaken, då blir man numera inte giljotinerad på riktigt, men giljotinerad socialt. Man får inte vara med på jaktlaget, man blir inte bjuden på festerna. Man ingår inte i innersta kretsen. För mig är detta högpotent maktutövning, säger Jan.

Annons